Det har pågått stor slavhandel på Zanzibar

Slavmonument i Stone Town
Vi befinner oss på ön Zanzibar. Vi har vårt hotell vid Nungwi Beach så långt norrut man kan komma på ön. 

Idag är vi på utflykt. Vi har hunnit se en kryddfarm, jättesköldpaddor på Prison Island och gått en promenad i den gamla kvarteren i Stone Town. Nu har vi kommit till det allra viktigaste i staden. 

Här i Stone Town fanns på 1800-talet en slavmarknad under cirka 30 år. Det var en av världens största platser för slavhandel. När slavhandeln var som störst tror man att det var 50 000 - 60 000 tusen slavar som såldes här, varje år.  

Zanzibar har genom historien styrts från Portugal, från Oman och från Storbritannien. Det har byggts upp för länderna viktiga handelsvägar och slavarna behövdes. Det är oklart när slavhandeln börjar men 1873 förbjuds slavhandel av Storbritannien. Trots att det förbjuds så fortsätter handeln långt senare. 

Fängelsehåla vid slavmarknaden

Info om slavhandelns historia

Vår guide leder ner oss i några fängelsehålor. Fängelsehålorna har grå,  kala väggar av sten och små fönstergluggar där man kan ana solljuset. Vad som utmärker hålorna mer är att det är så lågt till taket att man måste gå böjd eller sitta ner. Här satt slavarna fastkedjade. 

Kanske nämnde vår guide hur många som satt i varje cell, jag minns inte, men de var många. Det hela är verkligen ofattbart grymt. Vi lämnar fängelsehålorna. Strax utanför fängelsehålorna finns så klart en souvenirbutik. Jag hinner titta lite i butiken innan vi går vidare.

Nu går vi in i den stora anglikanska katedral som finns på området. Vi sätter oss i bänkarna och guiden fortsätter berätta. Här pratar han tyst. Jag har svårt att höra vad han säger så jag tappar tyvärr intresset. Janne fortsätter lyssna medans jag går runt i kyrkan.

Anglikansk katedral 

Interiör i katedralen

Något intressant som jag ändå hör gäller David Livingstone. Vid tiden när slavhandeln pågick så var han upptäcktsresande i Afrika. Han har varit med och påverkat så att slavmarknaden i Stone Town upphörde. 

Vi lämnar kyrkan och går ut på gården utanför. Här finns ett monument som man inte heller vill missa. Monumentet föreställer fem slavar som är fastkedjade. Skaparen är en svensk skulptör med namnet Clara Sörnäs. 

Rundvandringen avslutas med en utställning. Här kan vi läsa oss till historien om slavhandeln. Det är flera väggar med text och vi går runt och läser lite här och där. Orkar man läsa allt är det så klart intressant. När vi kommer ut igen sitter vår guide och väntar.

Katedralens torn

Kors för David Livingstone

Vi har tittat klart på slavmarknaden har jag verkligen lärt mej massor. Nu vet jag att det här är en plats man absolut bör besöka om man är i Stone Town. 

Klockan är snart 16:00 och vi väljer att hoppa över fiskmarknaden. Vår guide ringer bilen som ska köra oss hem igen. Strax efter 17:00 är vi tillbaka på hotellet. Det har varit en jättebra dag och nu väntar några lugna dagar hemma på Nungwi Beach.

Här fortsätter resan