Den är mäktig, Vituskatedralen i Prag

Katedralen utifrån
Vi kom till Prag igår eftermiddag har och hunnit med att gå runt lite i Gamla Stan. Idag ska vi ta oss över floden Moldau för att titta på vad som finns på andra sidan floden. 

Vi börjar med att ta en Über till Vituskatedralen. Taxibilen stannar ute på ett stort torg och vi ser kyrkan på håll. Innan vi går mot kyrkan stannar vi vid en utsiktsplats där man ser hela Prag. 

När vi är nöjda med utsikten går vi in på en jättestor innergård, som väl tillhör slottet. Här på slottsområdet finns en del saker vi ska titta på men vi börjar med Vituskatedralen. 

Vituskatedralen ligger mitt på den stora innergården och vi följer turistströmmen in i kyrkan. Vi kan stå längst bak och titta men för att gå runt i kyrkan behöver vi biljetter. 

Vi går ut igen och fixar biljetter som finns att köpa alldeles utanför kyrkan. Biljetterna visar sej gälla även för några andra sevärdheter på slottsområdet. Det ska visa sej att biljetterna var riktigt bra att ha. Nu tillbaka till katedralen igen.

Katedralen är hur mäktig som helst och utan tvekan en av de mäktigaste kyrkor som jag besökt. Katedralen började byggas på 1300-talet och är vad man kallar gotisk. 

Katedralens entré

Kyrkan invändigt

När man går runt i kyrkan finns det massor av mindre bås, varje bås har en egen historia om något helgon eller någons grav. Varje bås har också ett fönster och varje fönster har sin egen målning. Det är verkligen riktigt mäktigt och fint.

En av gravarna som finns i katedralen är för Karl IV av Böhmen. Han levde på 1300-talet och är den person som gett namn åt det kända bron i Prag - Karlsbron. Det var just Karl IV som lät bygga den bron. 

Vackra fönstermålningar

Fönstermålningar

Fönstermålningar
Fönstermålningar

Vi har ingen guide när vi går runt i katedralen så jag vet inte särskilt mycket. Det finns väldigt få skyltar med information men det finns en audioguide man kan lyssna på i sin mobil. Vi bryr oss inte om någon audioguide heller, osäker på varför. Tror vi såg kyrkan som ett snabbt stopp och att vi snart skulle vidare. När vi insåg att Karl IV ligger begravd här hade det så klart varit intressant att vet vilken av alla gravar det var.

Fint i kyrkan
Fint i kyrkan

Om vi hade vetat bättre redan när vi gick in i kyrkan hade vi troligen gjort annorlunda. Det fanns helt säkert massor av saker som hade varit intressanta att få veta. När vi lämnar kyrkan är jag jättenöjd att vi faktiskt köpte biljetterna och jag rekommenderar absolut ett besök i Vituskatedralen. 

Vill i sammanhanget nämna att jag är inte det minsta religiös och kanske hade mänskligheten haft en bättre värld om vi inte lagt alla pengar på kyrkor och krig. Nu ska vi titta vidare på slottsområdet och försöka utnyttja de biljetter vi har köpt. 

Här fortsätter resan