Ekolsunds slott och slottsträdgården

Slottet och delar av trädgården
Idag har vi bestämt oss för att göra en dagsutflykt med bilen. Vi ska besöka Hjällstaviken, ett naturreservat. Jag har sett bilder från Hjällstaviken och det ser väldigt fint ut med vatten och mycket fåglar. 

Hjällstaviken ligger väldigt nära Ekolsunds slott. Vi bestämmer oss för att börja med Ekolsunds slott. Ekolsunds slott är platsen där de spelar in Biggest Loser, TV-programmet, så mycket mer vet inte inte om platsen. 

När vi närmar oss slottet står flera bilar parkerade längs vägen. De har riggat upp stora kameror och kikare för att titta på fåglar som rör sej runt Hjällsta naturreservat. 

Spännande tycker vi så vi stannar till för att prata lite med fågelskådarna. Vi frågar vad de ser och vad de vill se. Vi ska vidare till Hjällstaviken senare men först Ekolsunds slott.  

Slottet har en rätt intressant historia och ägare genom åren har till och med varit kungligheter. Namn som Gustav Vasa och Gustav III nämns på Ekolsunds egen hemsida

Vi har gått runt slottet nu

Färggranna byggnader

Slottsområdet är inhägnat så vi får parkera utanför värdshuset. Vi promenerar in på slottområdet och får hela tiden en känsla av att vi inte får röra oss där. Det ser ut att vara privat mark, men vi fortsätter in i trädgården. 

Det första vi ser är en stor trädgård med en välklippt gräsmatta. Lite här och på gräsmattan finns några mycket speciella träd, dvs inga träd vi känner igen. På andra platser runt i trädgården finns blommor. Allt är jättefint, städat och ordnat i trädgården. Ingen verkar ta någon notis om att vi rör oss på området så vi fortsätter fram till byggnaderna.

Backen känner vi från TV:n

Allén känner vi från TV:n

Slottet består av flera småhus och två större hus. Alla husen är otroligt fina med sin färger i gult, vit och rosa.  Vi går runt byggnaden och känner igen backen från Tv:n. Backen där deltagarna tävlar ibland, men backen är inte så hög som man tror. Vi ser också den gröna allén där deltagarna i Biggest Loser tävlar ibland och promenerar ibland. Det är alltid kul när man känner igen platser.

Vid sidan om slottet, trädgården, backen och allén finns ytterligare en liten oas av fontäner och växter. Vi går runt lite och även här finns träd och växter vi inte känner till. Läser man på om Ekolsund får man veta att slottet ibland har visningar av sitt Arboretum (alla speciella träd). Det hela är lite speciellt och annorlunda. 

Grönskande delar av trädgården

Janne bland fontäner och grönska

Vi var aldrig in på slott men vi letade heller inte efter någon ingång. Man kan både bo, gifta sej och äta på slott så det är klart att man måste kunna gå in någon stans. Vi går tillbaka till bilen.

Har man vägarna förbi slottet så är det absolut sevärt. Har man vägarna förbi Hjällstaviken så ligger slottet ett stenkast därifrån. Det är intressant att ha sett slottet och allt som finns i trädgården. Nu kör vi vidare till Hjällstaviken för att titta på fåglar.

Här fortsätter resan