Dagsutflykt till Český Krumlov del 2

Janne vid utsiktsplatsen
Vi har vårt hotell i Prag men idag har vi gjort en organiserad dagsutflykt med buss till Český Krumlov. Stadens finns på UNESCO:s världsarvslista. Vi har gått med vår guide för att titta på slottet som är en av de stora sevärdheterna i staden. 

Nu är guidningen strax slut men innan guiden släpper oss tar hon oss till det gamla torget där vi ska ses klockan 16:00. Efter det visar hon oss en ytterligare en plats där vi har fin utsikt över staden. Vid utsiktsplatsen släpper hon oss. Nu har vi tre timmar på oss att göra vad vi vill i staden. 

Janne och jag stannar en stund på utsiktsplatsen. Slottet ser man troligen var i staden man än befinner sej. Slottet är stort och det ligger dessutom högt. Vi ser också de små gatorna vi har nedanför oss. De små gator vi ska gå när vi lämnar utsiktsplatsen. 

Innan vi går ner till de små gatorna passerar vi en kyrka. Vi går så klart in i kyrkan, mest för att den finns där. Kyrkor är på något märkligt sätt alltid intressanta. De är ofta väldigt gamla och väldigt påkostade. Vi förvånas över att även den här kyrkan är väldigt påkostad. Det är trots allt bara cirka 13 000 personer som bor i den här staden. 

Slottet från utsiktsplatsen

Interiör från kyrkan

När vi lämnar kyrkan drar vi oss mot det gamla torget igen, där vi ska ses senare. Vi går vidare in i stadens centrum och nu är vi mest på jakt efter en restaurang. Det finns ganska många restauranger så egentligen vet jag inte vad vi letar efter. 

Vi hittar tills slut restaurang Svejk, halvvägs på väg upp till slottet igen. Det verkar vara ett populärt ställe och vi blir serverade vad vi tror är tjeckisk mat. Vi tyckte det var ett enkelt men väldigt bra ställe. Vi är nöjda när vi går därifrån. 

Ett bostadshus, ingen kyrka

Bara en gata och slottet


Vi fortsätter att gå runt i staden en stund. Vi ser som sagt slottet nästan vart vi än går. Floden Vitava slingrar sej genom staden så den passar vi vid flera tillfällen. Guiden har berättat att ordet Krumlov betyder något med att floden slingra sej, men jag minns inte exakt vad hon sa. 

Trots att floden slingrar sej genom staden så är det lätt att komma fram. Det finns gott om små broar där du kan gå över. Guiden berättade att bara en av broarna har utsmyckningar och det är bron alldeles nedanför slottet.

På bron nedanför slottet

Lite fint bara vid vattnet

Staden är inte särskilt stor så ganska snart har man sett det mesta. När vi tycker att vi har sett det mesta av staden har vi lite mindre än en timme kvar. Vi går till det gamla torget där vi ska ses. Vi sätter oss på Grand Hotells uteservering med varsin öl. Här ser vi när alla samlas så det blir så bra. 

Valet av öl blir Budva och den enkla anledningen är att den ölen bryggs i České Budějovice, som är en lite större stad ganska nära Krumlov. Vi har åkt igenom den staden på väg hit och fått det berättat av guiden. 

En Budva på gamla torget

Delar av slottet igen

Klockan 16:00 samlas alla på det gamla torget och guiden visar oss till bussen. När vi går mot bussen går vi under delar av slottet igen. Jag tror att vi själva har gått högt där uppe tidigare under vår sightseeing.

När bussen startar har vi cirka två timmar tills vi är tillbaka i Prag. Framme i Prag går vi hemåt men letar efter något nytt och trevligt ställe. Nästan hemma vid hotellet hittar vi en för oss ny pub där vi slår oss ner och äter middag. I morgon förmiddag ska vi resa hem till Arlanda igen. 

Dagens utflykt har varit jättebra och det är kul att ha fått se Český Krumlov. I Prag har jag varit tidigare men även den staden är jättefin och det är kul att ha fått återse den efter så många år.