Röda Korsets ormshow i Bangkok

Oscar och Janne väntar på Skytrain
Vi har blivit kvar i Bangkok fem dagar på grund av askmoln från Island.

Femte dagen tar vi ännu en gång Skytrain - nu för att åka mot Patpongområdet. Vi kliver av vid stationen Sala Daeng och befinner oss då på Silom Road.

Redan när vi klev av stationen vid Sala Daeng såg vi de första rödskjortorna. Gatorna var fulla av militärer, miltärbilar och kravallstängsel och taggtråd. Kan tyckas att det borde känts obehagligt men alla andra gick lugnt omkring så vi kände ingen oro alls. Det kändes bara skumt!


För att komma till Snake Farm åker vi taxi en liten bit. Det hade varit möjligt att gå om vi vetat åt vilket håll vi skulle gå. Denna Snake Farm drivs av Röda Korset. De ser sin viktigaste uppgift i att sprida information om giftiga ormar och om hur man omhändertar en person som blivit biten av en giftig orm. Väldigt, väldigt seriöst alltså och den enda anledningen till att Susanne vågade sig dit.


Vi började med att titta på ormar i montrar inne i byggnadens entrévåning. Susanne var livrädd men hade absolut inte behövt vara det. Det fanns massor av farliga ormar men de var naturligtvis ordentligt instängda. På övervåningen i byggnaden fanns utställning om ormar och en film där det klart och tydligt framgick vad man skulle göra om någon blir ormbiten.


En av kobrorna som visades upp
Information och uppvisning på Snake Farm

Vid 13,30 på eftermiddagen hölls en föreställning där ormar visades upp och vi blev informerade om ormarna. Den största och farligaste av dem alla - kobran - den kom först.

Först kom kobran på bilden ovan, en kom en mindre kobra och sen en giftig orm som inte kunde bita människor. Totalt visade kanske 6-7 ormar och allt avslutades med att de som ville fick hålla i en pytonorm. Naturligtvis ville Oscar göra det.

Det kändes tryggt och det var förmodligen mycket professionella personer som jobbade. En man informerarade och han var både rolig och informtiv. Andra personer höll reda på ormarn. Det fanns till och med sjukvårdpersonal som stod beredda vid sidan om ifall det skulle hända något. Informationen hölls på thailändska och engelska. Är du ormrädd, bara intresserad eller reser med barn så är denna Snake Farm verkligen värd ett besök. Nämnas kan också att Röda Korset sjukhus låg alldeles bredvid.

Oscar får hålla i en orm
Rödskjortor nära Silom Road/Patpong


När vi lämnar Snake Farm ska vi tillbaka till Patpong och Silom Road. Vi sätter oss i en taxibil även på väg tillbaka för att snabbt komma dit. Taxibilen stannar vi ett rödlyse och då har vi barikaden alldeles bredvid oss (se bild). Här fanns hundratals människor i röda tröjor och hade de fått för sig att starta bråk just då hade vi legat risigt till. Det här är första gången vi känner ett visst obehag inför vad som sker i Bangkok.

Taxin släpper av oss på Silom Road. Trots att rödskjortorna och militären finns alldeles bredvid så känner vi oss trygga igen. Vi hittar en bar/restaurang på en parallellgata, sitter fridfullt och tar några öl. Trots lugnet kommer tankar om vad vi ska göra om Silom Road plötsigt är ett kaos. Det är samma typ av tankar som då och då kommer när man befinner sig på de tsunamidrabbade stränderna i Thailand. Det är tankar man stöter ifrån sig för man kan inte sätta sig in i situationen. Två öl senare tar vi Skytrain tillbaka till Sukhumvit.



I affären finns inlagd sitt till Janne
I affären finns pizza till Oscar

Vi går in i en stor mataffär i Sukhumvit och skrattar lite åt maten vi hittar. Janne hittar inlagd sill och Oscar hittar Hawaii-pizza. "Ifall detta blir långvarigt, till midsommar", säger Janne.