Phi Ley Bay - obeskrivligt vackert

Snorkling vid Bamboo Island
- Phi Phi Don i bakgrunden
Resan till Thailand startade 21 mars 2009. En av våra dagar på Koh Lanta gjorde vi en utflykt till Phi Phi Island och Bambo Island. Vi hade varit på Phi Phi Island tidigare.

Phi Phi Island ligger cirka en timmes båtresa med speedbåt från Koh Lanta och anledningen till denna utflykt är mest för att Elisabeth (Jannes mamma) ska få se det som är vackert i Thailand, resebroschyrbilderna.

Vi ville att hon skulle få se det blå havet, klipporna och långsvansbåtarna, allt det vackra som man ser i turistkatalogerna. Vi tyckte även att hon skulle få se Phi Phi Island för att det är så annorlunda jämfört med lugna Koh Lanta.

Vi hade varit på Phi Phi Island tre gånger tidigare och trodde nog att vi sett det mesta. Vad vi inte anade när vi startade denna utflykten att vi skulle få se någonting nytt och att det nya var så vackert att man blev förstummad. Det var precis vad som hände.

Bad och snorkling på Bamboo Island
Speedbåten hämtade oss vid stranden på Klong Dao. Cirka en timme senare gör vi första stoppet för att snorkla, mitt i havet nära Bamboo Island. Vi såg de vanliga fiskarna, sergantfiskar, vimpelfiskar, papegojfiskar och en hel del annat vi inte vet namnen på.
Efter snorklingen lägger båten till vid stranden på Bamboo Island. Här finns några långsvansbåtar och närmare tjugo speedbåtar. Bortsett från alla människor så var det en fin strand med vit sand och klarblått vatten. Det fanns dessutom ett korallrev inte alls långt ut. Så stranden hade väl inte kunnat vara bättre.

De som jobbade på båten dukade upp mat - varm mat som vi skulle få till lunch. Ris, grillad kyckling, massam chicken curry, grönsaker och frukt. Samma mat som vi fått på en tidigare utflykt samma vecka men vad gjorde de när det var gott. Efter nästan två timmars stopp åkte vi vidare med båten. Nu ska vi till Phi Phi Island.

Phi Phi Island består av två öar den lilla Phi Phi Ley som är obebodd och den större Phi Phi Don där så gott som allt finns.

Båten börjar med Phi Phi Ley. Vi börjar med att titta på en grotta vi aldrig sett tidigare. Det var inget särskilt med grottan som vi får veta men lite intressant är den ändå. Kanske bodde någon där? Vi konstaterade nog mest att havet utanför grottan var så enormt klart och vackert.
Sen åker båten vidare. På samma sida som grottan finns en vik som vi tror (enligt kartan) heter Phi Ley Bay. Det tar ett tag innan man förstår varför båten åker in just här men när man kommer närmare förstår man.

En grotta på Phi Phi Ley
Båten glider in i Phi Ley Bay

Speedbåten saknar ner farten och glider långsamt in i viken. Havet är alldeles klart och har en grönblå färg som inte hade kunnat varit vackrare. Vi är omringade av dessa typiskt thailändska gröna klipporna.

Speedbåten glider tyst inne i viken. Det är lugnt omkring oss och det känns som om tiden stannar i några sekunder. Om det finns ett paradis någon stans i världen så måste det vara här. Det är obeskrivbart hur vackert det var. Susanne har aldrig sett något så vackert i hela sitt liv. Det måste ha varit någonting med alla vackra färger.

Phi Ley Bay
På väg ut från Phi Ley Bay

Det finns inte ett foto i världen som gör rättvisa åt verkligheten. En dam på båten sa citat "Det är så vackert att man tror inte det är sant".

Vi hade aldrig varit på denna sida av Phi Phi Ley. Vi hade gjort Maya Bay, som man väl ska göra sen trodde vi att vi var klara med Phi Phi Ley men så fel vi har haft. Om ni besöker Phi Phi Ley missa inte denna vik! Vi glider sakta bort från den sagolika viken och förtrollningen släpper. Båten får åter igång sina motor och kör vidare mot Maya Bay.

Snorkling vid Maya Bay
Framme vid Maya Bay stannar båten först en bit ute i havet för att vi ska snorkla. Janne och Oscar hoppar i vattnet men inte jag. Jag tycker det är kul att snorkla men inte hur mycket som helst.

Efter att ha snorklat i Maya Bay viken åker båten in till stranden. Om ni inte redan vet det så var det här filmen "The Beach" med Leonaldo de Capri spelades in.

Förra gången vi var i Maya Bay hade vi sett filmen och i filmen är stranden helt öde och den är gudomligt vacker och det var det vi förväntade oss.

Denna gången vi kom till Maya Bay hade vi inga förväntningar. Vi visste att stranden inte var öde och heller inte helt gudomlig och då blev den väldigt vacker. Maya Bay är en vacker plats och faktiskt mycket vackrare än vi mindes den.

Stranden var full av folk även förra gång men i övrigt var den öde. Idag finns en liten kiosk där man kan köpa drickor mm. Det ska bli intressant att se vad som händer fortsättningsvis.
Efter att ha badat och fotograferat en massa under cirkar 30 minuter är det dags att åka vidare till Phi Phi Don, den stora ön.

Maya Bay
Longsvansbåtar i Maya Bay

När vi kommer fram till Phi Phi Don stannar båten först till vid en liten strand där det finns fullt av vilda apor. Man får gå i land om man vill men vi gör inte det utan tittar på aporna från båten en stund.

Efter att ha tittat på aporna åker vi in i "hamnen" där båtarna lägger till och här är det lika fint som tidigare, trots en massa människor och båtar.

Apor på Phi Phi Don
Snabböl på Amicos

Vi har cirka en timme på oss att titta på Phi Phi Don. Här finns massor av affärer, restauranger, dykfirmor och några hotell. Vi har varit här förut så vi tar bara en snabb promenad genom byn för att visa Elisabeth.

Innan båten ska gå hemåt tillbaka till Koh Lanta igen vill vi, Susanne och Janne sätta oss på vårt favoritställe för att ta en öl. Det blir inget bord där man kan sitta och titta ut på båtarna men det är i alla fall Amicos som vi har så många trevliga minnen från. Det blir en snabböl på tjugo minuter.

Vi gör oss ingen brådska tillbaka till speedbåten för nu ska vi bara hem igen. Cirka en timme senare är vi tillbaka på Klong Dao på Koh Lanta.

"Hamnen" på Phi Phi Don
Solnedgång bakom Phi Phi Islands

Hemma på Klong Dao sätter vi oss på vår närmaste restaurang. Vi tar en eftermiddagsöl, sammanfattar utflykten och betraktar Phi Phi Island som vi nu ser på håll ute i havet.

Utflykten har varit enormt lyckad. Trots att vi sett Phi Phi Island tidigare har vi fått på denna utflykt fått uppleva många nya saker. Bamboo Island, grottan på Phi Phi Ley, den fantastiskt vackra viken Phi Ley Bay och stranden med apor på Phi Phi Don.

Senare samma kväll kan vi betrakta denna fina solnedgång. Det är Phi Phi Island man ser i ljuset av solnedgången och fotot är taget från Klong Dao Beach där vi bor på denna resa.