Solviks camping i vackra Smögen

Janne på berget vid Solviks Camping
Sommaren 2008 var vi på campingsemester i Sverige. Som bekant vet man aldrig hur vädret blir men vi bestämde att om vi bara har ett tält istället för bokade stugor (som är jättedyra) är det bara att åka hem och satsa på en sista-minuten-resa om det blir dåligt väder.

Målet var att ta oss till Solviks Camping nära Smögen. Janne hade varit vid Smögen när han var liten och ville se det igen.

Första dagen körde vi bara till Örebro. Vi hade valt att bo en natt på Gustavsviks Camping. Anledningen var att vid Gustavsviks Camping finns Sveriges största äventyrsbad och vi tyckte det skulle vara kul för Oscar att få bada där. Äventyrsbadet var fint och inomhus men utanför alleles, nära campingen, finns även utomhuspooler. Nästa morgon körde vi vidare mot Solviks Camping nära Smögen.

Det tog längre tid att köra till Smögen än vi hade räknat med. Det fanns plats till oss på campingen när vi kom fram och kanske var det för att vi hade ringt och förvarnat att vi var på väg. Vi tror att man i högsäsong inte kan vara helt säker på att man får plats.
Oscar trivdes genast på den stora lekplatsen mitt i centrum av campingen. Lekplatsen var full av barn och han hittade genast en kompis.

Campingplatsen centrum hade en stor lekpark, lekrum, TV-rum, en liten affär med det viktigast samt möjlighet till enklare mat.

Vi vuxna slog upp vårt tält och tog sedan en promenad upp på bergen mot campingens badplats. Oscar ville inte följa med på promenaden. Han ville stanna vid lekparken och eftersom campingen kändes liten, lugn och familjär så han fick stanna där.

Ett av baden vid Solviks Camping
På bergen vid badet vid Solviks Camping

Den första dagen stannade vi på campingen för att bada. Det fanns två badplatser, en liten stand och ett klippbad i en liten vik. Den lilla stranden var utmärkt för de allra minsta barnen.
Oscar ville bada vid klipporna. Där fanns en stutsmatta i havet och en tramplin att hoppa från. Ville man inte hoppa från tramplinen för att bada fanns trappor ner från klipporna. Bra var att här fanns det manetnät utlagt så att maneterna inte kom in till de badande. Oscar badade oavbrutet men avbrott för lunch och fikastunder.

På kvällen gick vi ut på berget mot campingens badplats för att titta på solnedgången och sedan blev det grillmat vid tältet. Oscar lekte i lekparken eller körde sin sparkcykel fram och tillbaka mellan tältet och lekparken.

Nästa dag tog vi bilen till Ramsviks Camping och badstranden där. Janne ville se hur det såg ut idag eftersom han mindes stranden som han varit på när han var liten.

Smögenbron i solnedgång
Badet vid Ramsviks Camping

För att komma dit kör man över en liten bro över Sotenäs kanal. Här var det väldigt vackert med kanalen och alla fina båtar i kanalen. Vi missade tyvärr att ta ett fint foto där.

Badplatsen vid Ramsviks camping är en långgrund sandstrand och utmärkt för barn att bada. Oscar gillade inte att bada här. Han tyckte det var kallt. Problemet var väl snarare att det inte fanns någon tramplin så han kände att det var kallt. Här roade han sig mer med att plocka upp krabbor med hoven och en ganska stor sjöstjärna.


Oscar har fångat en sjöstjärna
Några gånger åkte vi in till Kungshamn för att handla. Här fanns bland annat en stor ICA affär och ett Systembolag. Systembolaget var det inte så lätt att hitta till men det låg lite söderut från själva centrumet. Kungshamn var en vacker plats men vad som var mest vackert var utsikten över Kungshamn när man stod på Smögenbron. Bedårande vackert!

Några eftermiddagar/kvällar åkte vi också in till Smögen. Vi promenerade längs Smögenbryggan som väl är ett måste om man är här. Det var fint och kul att ha varit där. Vi drack Grebbestaöl, ganska god, och åt naturligtvis räkor. Som kuriosa kan nämnas att Oscar inte gillade matställena på Smögen. Det fanns inte pizzor på alla fiskerestauranger.

Vi vuxna hittade många ställen där vi hade kunnat äta och ett fint ställe där vi kunde få räkor och Oscar pizza. Problemet där var bara att vi skulle få vänta mer än en timme på att få bord. Oscar var sur och kompromissen blev att...
Oscar fick förstås (!) sin pizza och vi vuxna fick äta räkor på ett lite mindre fint ställe vi inte alls skulle ha valt vid ett annat tillfälle. Just då hade vi kunnat sälja Oscar billigt. Räkorna var i alla fall goda och vi var på Smögenbryggan så egentligen var det väl bra ändå. Smögenbryggan är kantad av affärer och restauranger. I havet ligger båtar den ena finare än den andra. Susanne köpte sig ett par sandaler i en av butikerna.

Smögenbryggan
Utsikt från kompromissrestaurangen

Kungshamn var vackert, Smögen var fint och området runt vår campingplats med alla bergen var jättefint. Kvällarna roade vi oss nästan alltid med att klättra upp på berget med lite vin och titta på solnedgången. Det var riktigt vackert.

Sista dagen på campingsemestern valde vi att åka till Hunnebostrand. Hunnebostrand var också en jättefin plats, inte fullt lika turistig utan lugnar än Smögen men absolut minst lika vackert.

Oscar och Janne samt
Sten och Inger på besök
Oscar på berget i solnedgången

Här åt vi lunch på ett fint ställe, vid havet och utomhus. Janne och Susanne varsinn maträtt innehållande skaldjur förmodligen från västkusten. Oscar hade mått dåligt hela förmiddagen och det var praktiskt att vi kunde sitta utomhus ifall han behövde spy igen. Oscar åt pannkakor med sylt och sen mådde han bra igen.

På utflykt till Hunnebostrand
Vårt tält - sista kvällen

Campinglivet (i tält) har sin charm men inte hur länge som helst. Vi campade totalt sju nätter. Att campa var ganska slitsamt och blev ingen avkopplande semester. För oss är semester att slippa diska, städa och laga mat.

Oscar säger "hejdå"
till campingens lekpark
Att semestra i tält innebär att man måste göra allt detta och att det hela till och med blir lite mer omständigt än hemma. Vi hade inte vatten och ingen elektrisitet. Behövde man något av detta (vilket inte var ovanligt) så var man tvungen att gå till campingens serviceställen. Det blev ju några turer dit varje dygn.

Om campingplatsen ska vi bara säga goda ord. Den var väldigt, väldigt välskött. Det var rent och snyggt i serviceinrättningarna och personalen höll mycket god service.

Sista kvällen spelade vi minigolf på campingens äventyrgolfbana. Det var en ganska kul bana och lite svår även för vuxna.

Hela veckan på Solviks Camping hade vi strålande sol och runt 28 grader på dagarna. Vi fick inte en enda droppe regn på oss. Tältet var snustorrt när vi packade upp det och precis lika torrt när vi packade ihop det sju nätter senare. Vi hade pratat om att åka vidare till en annan campingplats, Varberg eller Strömstad för där fanns fina campingplatser med pool, men alla tidningar och metrologer verkade vara överens om att regn och åskväder var på väg in över västkusten.

Vi packade ihop och åkte hemåt. Det var skönt att komma hem igen till alla bekvämligheter men vem vet om vi campar igen. Det är inte alls helt omöjligt och vi hade i alla fall tur med vädret.