Slavin, en kyrkogård för 7000 sovjetiska soldater

Väggen med soldaternas namn
Vi befinner oss i Bratislava. Vi kom hit i förrgår och hann då med en snabbvisit i gamla stan. Igår åkte vi sightseeingbuss runt i staden. Efter rundturen med bussen tittade vi vidare på gamla stan. 

Det viktiga idag är att vi ska besöka Slavin, en kyrkogård för sovjetiska soldater. Kyrkogården ligger lite norr om de centrala delarna av staden. När vi ändå, med taxi, är lite åt norr som staden börjar vi med tågstationen, Bratislava Hlavna. Vi behöver fixa sittplatsbiljetter till tåget i morgon. När biljetter är fixade tar vi nästa taxibil och blir körda till Slavin.

Slavin är en kyrkogård för nästan 7000 sovjetiska soldater. Soldaterna stred mot tyskarna i andra världskriget för att försvara Bratislava och området runt staden. Den största anledningen till att vi valt att besöka platsen är för att vi så sent som i maj i år besökte en liknande plats i Berlin. Där var den 80 000 sovjetiska soldater begravda. Här en länk till besöket i Berlin

Obelisken på Slavin
Överst på obelisken

Slavin är som en stor park som ligger högt över staden. När man gått upp för några trappor är man inne i parken. Det man kommer till först är alla gravstenar som är fint placerade runt om i parken. Längst fram finns en hög obelisk. Vi väljer att gå till höger i parken för att så småningom komma fram till obelisken.

Vi passerar många gravstenar. På gravstenarna finns soldaternas namn, vilket år de föddes och alla avled de 1945. Det hela är fint på något sätt, men så sorgligt att se hur unga många av soldaterna var. Deras liv hade knappt börjat. Bland gravarna finns en hel vägg med alla namnen på de avlidna. Även det är fint på något sätt.

Namnväggen och gravstenar
Gravstenar på Slavin

När jag står och betraktar väggen med namn kommer de första regndropparna. Jag har några hundra meter fram till obelisken och himlen är oroväckande mörk. Vi går snabbt mot obelisken för att ta skydd under taket som finns längst ned. Här står vi ungefär en kvart och väntar på att regnet och de mörka molnen ska passera. 

Blommor under obelisken
Bild under obelisken

Under tiden vi står under taket passar vi på att titta på obelisken. Längs väggarna finns namn på platser som soldaterna har intagit på vägen fram till Bratislava. På några platser finns även blommor utlagda för de avlidna soldaterna. När regnskuren är över fortsätter vi att se oss runt.

Vi har kommit fram till obelisken fortare än vi tänkt oss. Jag går tillbaka till platsen där jag blev avbruten och tar sen sikt på obelisken igen. Högst upp på obelisken finns en sovjetisk soldat med en flagga och han trampar på ett hakkors. Symboliken är självklar.  

Utsikt över staden från Slavin
Utsikt över staden från Slavin

Kyrkogården Slavin ligger högt över staden så vi tittar även på utsikten. Till min glädje ser jag byggnaden som liknar ett UFO även härifrån. Vi går längs de sista gångarna med gravstenar och sen lämnar vi platsen. Vi har turen att det står en taxi alldeles nedanför trapporna. Vi ber att få bli körda till Michaelsporten, ingången till gamla stan. Nu ska vi besöka ett konditori.