Konditori Kormuth och en sista promenad i Bratislava

Väggmålning på konditori Kormuth
Vi befinner oss i Bratislava och har precis lämnat Slavin. Slavin är en kyrkogård för nästan 7000 sovjetiska soldater som försvarade Bratislava under andra världskriget. Slavin ligger en liten bit från gamla stan och de centrala delarna av staden. Nu sitter vi i en taxibil på väg till gamla stan.

Nu har vi sett Slavin och vi har sett det viktigaste som en turist bör se i Bratislava. Nu har vi en eftermiddag och en kväll kvar i den här staden. Taxin släpper oss nära Michaelsporten och vi går in i gamla stan. Vi har en sak kvar att göra som nog är lite kul. Vi ska besöka konditori Kormuth. 

Konditori Kormuth ligger på en tvärgatan mellan gågatan och torget. Det är områden som vi känner till nu så vi går raka vägen till konditoriet. Dörren till konditoriet är stängd och det ser nästan stängt ut, men vi öppnar dörren. Innanför dörren finns ett stort rep som hindrar oss från att komma in. Vi tror åter igen att det är stängt när en servitör kommer fram.

Janne på konditori Kormuth
Väggmålning på konditori Kormuth

Jag minns inte exakt vad servitören frågar men innebörden är om vårt syfte är att fika. Vi svarar att vårt syfte är att fika så repet tas bort och vi blir insläppta. Det hela kan tyckas märkligt men fullt förståeligt. Kormuth är inte bara ett konditori utan även ett museum. Det är säkerligen många turister som gått in för att titta och sen bara lämnat konditoriet.

Bakverk på konditori Kormuth
Bakverk på konditori Kormuth

Vi beställer kaffe och varsin bakelse. Min bakelse har en botten av typ smördeg. Ovanpå finns sen grädde och något jag tror mej minnas att det smakade kola, rivna nötter och säkert lite till. Högst upp finns en svan i samma typ av deg som finns i botten. 

Vi blir visade till ett bord i rummet bredvid, alldeles vid ett fönster. Fönsterbord är trevlig men här är inte syftet att titta ut, däremot är det flera turister som tittar in genom fönstret. Snart serveras det vi har beställt, våra bakelser och kaffe i fint porslin. Bakelsen är fantastisk och jag gillar att den blivit en svan, god är den också. Konditoriet är inte bara bakverk utan även ett museum. 

Min bakelse på Kormuth
Väggmålning på Kormuth

Lokalen där vi sitter är full av målningar, både väggar och tak. Alla målningar i lokalerna lär ha anknytning till Bratislava på något sätt. När jag ätit upp min bakelse går jag runt i lokalerna. Besöket på Kormuth avslutar jag med ett toalettbesök en trappa er. Vägen dit är kantad av målningar och även i toalettstolen finns målningar. 

Presidentpalatset
Vårt hotell från presidentpalatset

Konditoriet lär ha funnit flera hundra år och här bakar man enligt gamla recept med fina råvaror. Varken Janne eller jag brukar sitta på konditori och fika, men den här platsen var ändå lite kul att se. Det är svårt att förklara miljön, man får titta på bilder. 

När vi lämnar konditoriet går vi mot torget, går igenom en port där vi inte gått tidigare och hamnar på en för oss ny gata. Gör ett snabbt drickastopp och går sen tillbaka till kvarter vi känner igen. Vi passerar ännu en gång killen som kommer upp ur gatubrunnen. 

Michaelsporten, en sista gång
Gågatan, en sista gång

Det blir ett drickastopp till längs gågatan innan vi går genom Michaelsporten och hemåt. Innan vi går till hotellrummet går vi över gatan, här ligger presidentpalatset. Gatan mellan vårt hotell och presidentpalatset är en vältrafikerad gata med flera filer vilket är anledningen till att vi ännu inte varit på den sida av gatan. 

När kvällen kommer går vi till gamla stan igen. Nu för att äta på Grand Mother´s, restaurangen vi upptäckte igår. Vi slår oss ner vid ett av borden på uteserveringen, även om restaurangen är väldigt fin även invändigt. Här äter vi traditionell slovakisk mat och det smakar utmärkt.

Ett sista besök
Slottet, en sista gång

Klockan är strax före 21:00 när vi passerar Michaels Gate för sista gången. När vi kommer utanför porten ser vi för sista gången slottet, som är fint upplyst på berget. Vi har haft några jättetrevliga dagar i Bratislava men i morgon åker vi vidare med tåget. Nästa stopp kommer att bli Zakopane i Polen.