Tågluffar vidare och kommer till Zakopane

Solnedgång på väg till Zakopane
När vi vaknar befinner vi oss i Bratislava. Idag ska vi åka tåg vidare till Zakopane. Det tåg vi ska åka ska starta 10:58 och är ett direkttåg till Krakow. Vi är på tågstationen i god tid och köper med oss lite mat som vi kan äta på tåget under dagen. 

Vi kommer inte iväg klockan 10:58, tåget är försenat 40 minuter. Vi kommer heller inte iväg 40 minuter senare tåget är försenat 50 minuter. Ännu en stund senare är det försenat 60 minuter och så håller det på. Som mest är det försenat 75 minuter men det kommer ett tåg till slut.  

Vi kommer att missa anslutningståget vi tänkt oss från Krakow till Zakopane, men det gör väl inte så mycket. Vi kommer att komma fram till Zakopane senare än vi tänkt oss eller så stannar vi en natt i Krakow. Vi har varit i Krakow tidigare och vi tycker om staden. Vi får se vad som händer, det är flera timmar tills dess.

Solnedgång från tåget
Solnedgång från tåget

Tåget mellan Bratislava och Krakow tar nästan sex timmar. Vi stannar på en station i Slovakien innan vi åker in i Tjeckien. Här känner vi igen namnen på några stationer där vi även stannat på vägen söderut. Efter 3 timmar och 40 minuter kör tåget in i Polen. 

Vi har under resan fått veta att förseningen berodde på en olycka som skett längs vägen. Vi har också fått veta att vårt tåg på grund av förseningen inte går till Krakow utan vi behöver kliva av i Katowice för att byta tåg. Vi kliver av i Katowice och hittar ett tåg till Krakow. När vi är framme i Krakow är klockan 19:06.

Öl på tåget till Zakopane
12 grader i Zakopane

Nästa tåg till Zakopane ska avgå klockan 19:06, alltså precis samma tid som vi kommer till Krakow. Tåget som ska till Zakopane har startat i Gdansk och har redan åkt i sex timmar. Vi chansar på att även det tåget är försenat och letar snabbt upp perrongen. Vi har den stora turen att även det tåget är försenat med 10-15 minuter. 

Resan mellan Krakow och Zakopane tar 2 timmar och 30 minuter. Vi sitter i andra klass men det är ett jättefint tåg med en liten restaurangvagn. Solen hinner gå ner så jag ser inte mycket av bergen, vilket jag hade hoppats. Istället får jag se en solnedgång från tåget och när vi närmar oss Zakopane har det blivit mörkt. Vi sätter oss en stund i restaurangvagnen, med dagens första öl, bara för att vi kan.  

Hotell Giewont
Hotell Giewont

Klockan är 21:40 när vi kommer fram till Zakopane, en timme senare än ursprungsplanen. Vi tar en taxi från tågstationen till hotell Giewont. Giewont är också namnet på ett berg jag kommer att bli förälskad i men det vet jag inte ännu. Vi får ett jättefint rum med kokmöjligheter och en liten veranda. 

Snart är vi ute på Krupówki, gågatan genom Zakopane. Här sätter vi oss på första restaurang vi ser. Det är inte helt oväntat bara 12 grader ute nu på kvällen men det är så roligt att ha kommit fram till Zakopane. Snart är vi tillbaka på vårt fina hotellrum. I morgon börjar äventyret här.

Här fortsätter resan