Gubalowka för utsiktens skull - Zakopane del 1

Janne uppe på Gubalowka
Vi befinner oss i Zakopane, i Polen. Vi är ute och tågluffar och har valt att stanna i Zakopane för bergens skull. 

Vi har en förhoppning om att kunna åka lift upp på något berg, promenera lite, äta något gott och sen åka någon lift ner igen. När vi kom igår hade solen gått ner och vi hann bara se värt närområde. Idag börjar äventyren i Zakopane.

Vårt hotell Giewont ligger väldigt central mitt i Zakopane. Det tar bara någon minut innan vi är ute på den centrala gågatan, Krupówki. Det första jag slås av är att här är det så otroligt mycket människor. Gatan är full av affärer och restauranger. 

Vi har egentligen ingen plan om vart vi ska, men vi har hört talas om Gubalowka. Vi väljer därför att gå åt det hållet där vi tror att det ligger. Nästan i slutet av gågatan finns en kyrka lite högt på en kulle. Vi har redan sett alldeles för många kyrkor på den här resan så vi kan lika gärna se även den här. 

Utsikten från Gubalowka
Uppe på Gubalowka

Vi går upp för trapporna till kyrkan, den heliga familjens kyrka. Kyrkan är öppen så vi går in och tittar. Kyrkan byggdes i slutet av 1800-talet och den är ganska fin invändigt. När vi lämnar kyrkan fortsätter vi gågatan och framme vid en gångtunnel finns det till vår stora glädje skyltat om en bergbana till Gubalowka. 

Vi går igenom gångtunneln och följer skyltarna. På andra sidan gångtunneln fortsätter det med affärer, nu i form av gatustånd. Det är obeskrivligt många gatustånd och de finns på båda sidor om vägen där vi går. Vi följer gatustånden och strömmen av turister. Vi kommer fram till bergbanan fortare än vi anat och jag är jätteglad att vi har hittat hit utan att vi planerat det. 

Berget Giewont
Gubalowka

Det är många turister som vill upp till Gubalowka. Jag ställer mej i kö för att köpa biljetter. Janne ställer sig i kön till bergbanan. Det hela går förvånansvärt snabbt och bergbanan upp tar inte lång tid alls. När vi kommer upp har vi en bedårande utsikt så vi börjar med att se på utsikten. Återkommer om utsikten lite senare.

Gubalowka är en speciell plats och jag har aldrig upplevt något liknande. Alla de där gatustånden som finns innan man kommer fram till bergbanan fortsätter på samma sätt även här uppe på berget. Det finns hur många gatustånd som helst, men här är det inte gatustånden som intresserar oss. 

Bergbanan till Gubalowka
Janne i tornet vid bergbanan

Här är det utsikten som är den intressanta. Längs bergets kant med utsikt över dalen finns ett flertal restauranger. Vi slår oss ner på en av restaurangerna, vid ett bord utomhus för att äta lunch. Lunchen blir en fight mot getingar men också en fin utsikt.

Från vårt bord på restaurangen ser vi staden nere i dalen. Bortom staden finns det också berg och ett av de bergen heter Giewont, precis som vårt hotell. Vid bergen på andra sidan dalen kan vi se att det finns några hopptorn för backhoppning. Vi kommer att upptäcka och lära oss mer om backhoppningen i Zakopane redan i morgon.   

Heliga familjens kyrka
Heliga familjens kyrka

När vi är klara med Gubalowka tar vi bergbanan ner igen. Resten av dagen hänger vi längs gågatan, vi upptäcker bästa baren och jag blir förälskad i berget Giewont. Vad som mer är viktigt den här dagen är att det är Jannes födelsedag.