Góralsky Bowar med utsikt över berget Giewont

Berget Giewont från Góralsky Bowar
Vi befinner oss i Zakopane, i Polen. Det är vår första dag här och vi har börjat med att besöka Gubalowka. Enklaste sättet att ta sig till Gubalowka är med bergbanan som vi av en ren tillfällighet hittade utan att ens leta. Från Gubalowka fick vi en fin utsikt över staden Zakopane. 

När vi tycker att vi är klara med Gubalowka tar vi bergbanan ner igen. Vi går långsamt längs gågatan som leder hela vägen till och från bergbanan. 

Gågatan är kantad av oräkneliga gatustånd, men vi köper inget. Vi passerar en liten bäck och går sen under den gångbron som leder oss till den centrala gågatan, Krupówki. Vi följer Krupówki utan att ha något egentligt mål. Vi går långsamt framåt och tittar in i någon souvenirbutik men inte mer än så. Det som ändå har intresserat oss gällande shoppingen är några speciella ostar och honung.

Utsikt från Góralsky Bowar

Utsikt från Góralsky Bowar

Längs promenaden på gågatan intresserar jag mej mer för alla husen. Husen här i Zakopane är verkligen byggda på ett speciellt sätt, de allra flesta husen är byggda på detta speciella sätt. Det är mörkt bruna trähus med spetsiga tak. Jag gissar att det spetiga taken är för att snön ska falla ner från taken. 

När vi nästan är hemma vid hotellet bestämmer vi oss för att besöka Góralsky Bowar. Góralsky Bowar har vi hört talas om och vi har sett baren från gatan när vi gått från hotellet. Góralsky Bowar ligger högst upp i ett varuhus.

Utsikt från Góralsky Bowar
Utsikt från Góralsky Bowar

Vi har kommit fram till varuhuset som heter Handlowe Krupówki 40, samma namn som sin gatuadress. Vi går in i varuhuset och ser genast rulltrapporna. Vi åker raka vägen upp till översta våningen. Här visar det sig att det finns flera restauranger och så finns Góralsky Bowar. Vi går in och får ett bord utomhus med bästa utsikten. 

Vad vi ser från vårt bord är backhoppartornen i andra änden av staden. Vi ser hästarna nere på gatan och de står alldeles utanför vårt hotell. Vi ser delar av vårt hotell som bara ligger några hundra meter härifrån. Vad vi framför allt ser är bergen i andra änden av staden. Den här tiden på dagen, strax innan solen går ner blir bergen extra upplysta av solens sken.

Mörkbruna trähus i Zakopane

Mörkbruna trähus i Zakopane

Det vackraste av alla bergen vi ser är berget Giewont. Bergets höjd är 1894 meter över havet och från staden uppfattar man det som att det har två toppar.  Det hela är så vackert i solljuset och jag blir förälskad i berget Giewont. Högst upp på ett av bergets toppar kan man också se att man har placerat ett kors. Korset har stått där sedan år 1901. 

När vi lämnar Góralsky Bowar vet jag att vi kommer att komma tillbaka hit. På kvällen blir det middag på en av alla restauranger på gågatan och Jannes födelsedag börjar ta slut. I morgon kommer vi att upptäcka Kamil Stoch och vi tar oss till området med backhoppartorn. 

Här fortsätter resan