Dagens upptäck blir Kamil Stoch och Kamilland

Kamilland - Kamil Stoch
Vi har kommit till vår andra dag i Zakopane. Igår besökte vi Gubalowka och fick jättefin utsikt över staden och bergen. Senare på dagen besökte vi baren Góralsky Bowar och även därifrån hade vi fin utsikt över bergen. Från båda platserna såg vi att det finns torn för backhoppning i andra änden av staden. 

Idag ska vi promenera till området där tornen för backhoppning finns. Promenaden dit kommer att ta cirka 25 minuter men vi ska inte går riktigt raka vägen. Vårt första stopp ska bli Kamilland. 

Vi går ut på Krupówki, den centrala gågatan genom Zakopane. Vi går en bit längs gågatan och gå sen in på en gata där vi aldrig varit. Snart kommer vi helt oplanerat fram till ett uppochnedvänt hus. Albert Einstein sitter på trappen och dörren till huset står öppen så vi går in. Huset har två våningar och det är en trappa mellan våningarna. Allting i huset är uppochner. Hjärna förstår inte riktigt och man blir lätt yr. 

Guldmedaljen från OS 2014

Kamil Stoch

Ett av alla priset

Montrar med fina priset

Besöket i huset tar knappt fem minuter och vi fortsätter till Kamilland. Kamilland är en utställning om Kamil Stoch och jag kände inte alls till honom innan besöket. När vi lämnar Kamilland är jag helt fascinerad över denne fantastiskt framgångsrike man.  

Kamil Stoch är backhoppare och han är född i Zakopane, 1987. Här på utställningen får vi följa hans karriär genom de olika rummen. Vi får följa hans karriär från hans första tävlingar som barn till hans enorma framgångar som backhoppare. 

Uppochnedvänt hus

Janne i uppochnedvända huset

Han har bland annat vunnit VM vid flera tillfällen. Han har vunnit världscupen och han vann guld i OS i Sochi 2014. Vi får också se alla priser han fått genom åren. Det finns medaljer och det finns enormt fina segerpokaler. Jag blir mäkta imponerad av alla fina priser han vunnit. När vi lämnar Kamilland vet jag också att varje år i januari körs backhoppstävlingar i världscupen här i Zakopane. 

Hoppbacke och tåget

Janne nära hoppbackarna

Vi fortsätter vi att gå mot hopptornen. Något jag slås av längs promenaden är att Zakopane har väldigt mycket roligt för barn. Vi passerar ett litet minizoo, en dinosauriepark och ett pariserhjul för att nämna några saker. När vi närmar oss området för hopptornen finns åter igen massor av gatustånd, precis som vid områdena vi besökte igår. 

Framme vid hopptornet hittar vi ett sightseeingtåg och vi köper biljetter. Tåget åker sen runt i Zakopane cirka en timme. Det blir en trevlig tur med tåget och vi har sett lite mer av staden. Det vackra berget Giewont förföljer oss runt hela turen och de bruna trähusen verkar finnas överallt i staden. 

Hoppbackar
från Góralsky Bowar

Berget Giewont
från Góralsky Bowar

Mot kvällningen är vi tillbaka på gågatan. Vi äter middag och går sen in i varuhuset Handlowe Krupówki 40, åker rulltrappan upp till baren, Góralsky Bowar. Här ser vi dagens sista solstrålar lysa över berget Giewont. I morgon är planen att ta oss upp i bergen någonstans. 

Här fortsätter resan