Vi letar restauranger bland bergen i Zakopane

Vy från Butorowy Wierch
Nu har vi kommit till tredje dagen här i Zakopane, i Polen. Vi har hittills sett oss runt i staden, åkt sightseeingtåg, varit vid backhoppartornen, sett utställningen om den polske backhopparen Kamil Stoch och vi har varit uppe på Gubalowka. Idag vill vi försöka ta oss upp på något berg.

Vår förväntningar om Zakopane är att åka upp i bergen med någon form av lift. Uppe i bergen ska vi gå omkring lite grann, äta gott på någon restaurang och sen ta någon form av lift ner igen. Precis så som vi gjorde i Zell am Sea för många år sedan. 

Jag har studerat Googles kartor i flera dagar för att hitta liftar och restauranger. Liftar finns det gott om men några restauranger i bergen har jag inte hittat. Vad som mer bekymrar mej i mitt sökande efter den perfekta platsen är att det verkar långt till alla liftar. Det ska bli regn enligt våra väderappar så vi vill inte ge oss ut på några större äventyr, men vi packar våra regnkläder ger oss iväg.

Vy från Butorowy Wierch
Janne i jag i liften

Vi tar taxi till Butorowy Wierch för här finns bebyggelse enligt den karta jag studerat. Har vi tur kanske det finns någon restaurang. Vi tar sittliften upp och får en lång, trevlig och rätt behaglig tur i liften. Vi passerar nybyggda villor och fullt normala bilvägar, lite skog och några större fält med grönska. När vi kliver av  liften är vi högst upp på ett berg och här finns inget annat än skog.

Vad man ska göra här uppe får vi ingen klarhet men kanske ska man promenera ned. Vi är inte intresserade av att promenera ner för vi har redan sett det mesta från liften. Det har dessutom börjat regna, inget skyfall direkt men det skulle ändå bli en onödigt blöt promenad. 

Janne vid skylten ZAKOPANE
Parken där skylten finns

Vi ser oss omkring lite grann för att inte missa något. Vad vi vet har vi inte missat något. Vi sätter oss i liften igen och åker ner. Det blir en trevlig och mycket behaglig tur med liften trots regnet och nu har vi fin utsikt igen över staden och bergen. 

Idag när jag skriver det här vet jag att vi kanske skulle ha sökt oss till Kasprowy Wierch. Då hade vi troligen kommit upp närmare berget Giewont och kanske hade vi hittat den bro där man kan gå över till Slovakien. Det hade varit lite coolt, men nu blev det inte så.

Berget Giewont ovanför O:et

Berget Giewont

När vi kommer ner med sittliften börjar vi gå för det finns inga taxibilar. Vi går in mot stan och kommer till nästa lift där det även finns en restaurang och här ligger ett hotell. Vi går in på restaurangen bara för att den finns där, tar något att dricka och ber sen servitrisen ringa en taxi. Det blev en smått misslyckad utflykt till bergen men vi har i alla fall försökt och det blev trevligt ändå.

Vi ber taxibilen att köra oss till en park alldeles intill centrum och nära gågatan. Här i parken finns en stor skylt med bokstäver som bildar ordet ZAKOPANE, lite kul är det. Fotograferar man skylten så får man med berget Giewont i bakgrunden, tror att någon skapare av skylten kan ha tänkt till där. Efter fotograferingen drar vi oss mot gågatan igen och hemåt. 

Delar av gågatan Krupówki
Ingången till vårt hotell

På kvällen är vi tillbaka på gågatan för att äta vår sista middag i Zakopane. I kväll sitter vi inomhus för första gången på den här resan för när solen gått ner är det inte varmt längre. Vi har haft det trevlig de dagar vi varit här i Zakopane även om vi aldrig kom upp i bergen på det sett vi hade önskat. I morgon klockan 07:46 åker vi vidare med tåget och nästa stopp blir Sopot, för den fina strandens skull.

Här fortsätter resan