Fina vyer i Österrike |
När vi lämnar Ljubljana åker vi mot norra Slovenien. Vi stannar på flera ställen men den station som väcker mitt intresse är Jesenice.
Det är stationen som ligger närmast berget Triglav. Här på stationen rör sig många turister, som jag förstår att de vandrat i bergen.
Triglav är det högsta berget i Slovenien och det finns avbildat på landets flagga. Jag tittar maniskt ut genom tågets fönster i hop om att se Triglav. Kanske ser jag det men det vet jag i så fall inte.
För att komma till Bratislava behöver vi byta tåg både i Villach och i Wien, båda i Österrike. Framme i Villach hittar vi Cafe Zeitlos alldeles utanför stationen. Vi beställer frukost och får kaffe, juice, massor av bröd och massor av pålägg. Frukosten blir både godare och mysigare än vi kunnat ana.
Fina berg i Slovenien |
Fina vyer i Österrike |
Klockan är 11:14 när vi åker vidare med tåget till Wien. Vi åker i första klass och ännu en gång med ett jättefint tåg. Vi sitter i stora breda stolar bredvid varandra men med en bred gång mellan oss. Längs hela vagnen finns stora fönster. Vi beställer vin som vi får serverat vid våra sittplatser, bara för att vi kan.
Strax söder om Wiener Neustadt åker vi förbi alla fina gröna kullar. Här åkte vi för cirka en vecka sedan från Wien till Graz och det är lika vackert idag. Jag ser ut genom fönstret hela tiden och försöker få den perfekta bilden, men det är svårt när tåget rör sig.
Michaels´ Gate |
Gågatan efter Michaels´ Gate |
Framme i Wien tar vi första bästa tåg till Bratislava. Det blir ett enklare lokaltåg med många stationer. Det som fascinerar mest under den resan är att det finns så många snurror med solenergi på åkrarna. De är flera hundra och utspridda lite här och där.
Från Wien till Bratislava finns många tåg men första tåget för oss går till Bratislava-Petrzalka. Det är inte huvudstation, men vi valde tåget för att komma fram. Klockan är 17:14 när vi kommer fram och vi hoppar in i en taxibil som kör oss till hotellet. Hotellet visar sig ha bästa läge.
Första ölen i Slovakien |
Gågatan och porten |
Vi har så klart läst på om staden så vi ger ut nästan direkt. Vi siktar in oss på Michaels´ Gate. För att komma till Michaels´ Gate, som är ingången till gamla stan, har vi en promenad i nedförsbacke på några minuter.
Vi går in genom porten och på andra sidan finns en gågata med affärer och restauranger. Vi slår oss ner på första bästa uteservering, Koliba Kamzik. Vi beställer varsin öl från Slovakien och den öl vi blir serverade heter Urpiner.
Slodovna, från min plats |
Charkbricka till middag |
Klockan är snart 20:00 och vi har inte ätit sedan frukosten i Villach. Vi fortsätter gågatan ner och hittar snart restaurangen vi söker, Sladovna House of Beer. Vi går in genom den öppna porten och kommer till vad jag vill kalla ölhall utomhus. Det är ingen tvekan om att det är ett populärt ställe.
Här äter vi en stor charktallrik som vi delar på två. På charkbrickan finns korvar och ostar, några som vi inte känner igen. Restaurangen har så klart eget bryggeri och det verkar populärt med "provbrickor", kanske väljer vi det. När jag skriver minns jag bara att vi hade svårt att välja dryck.
Sladovna House of Beer |
Michaels´ Gate på väg hem |
Efter middagen går vi hemåt, längs samma gågata fast hemåt. När vi passerar Michaels´ Gate har klockan precis passerat 22:00 och vi har några minuters promenad till hotellet. Kvällen i Bratislava har varit jättetrevlig. I morgon ska vi börja vår riktiga sightseeing av staden.