Coola skulpturer och en kyrka med historia - Bratislava del 2

Jag på bänken framför skulpturen
Vi befinner oss i Bratislava, i Slovakien. Vi kom igår ganska sent men hann ta en snabbtitt på en av gatorna i gamla stan. Idag har vi börjat vår sightseeing med att åka en öppen sightseeingbuss runt i staden. Vi har fått se slottet, UFO byggnaden, den blå kyrkan och en hel del annat. 

Bussen stannar utanför Operahuset. Nu går vi in på en gatan strax bredvid Operahuset och vi är inne i gamla stan. Det är delar av gamla stan vi inte sett tidigare. Här ska vi leta efter coola skulpturer. 

Nästan genast kommer vi till en stor souvenirbutik. Vi har som tradition allt köpa en magnet från nya länder. Det är första gången vi är i Slovakien. En magnet som fångar mitt intresse är en arbetarkille som kommer upp från en gatubrunn, alltså en av de coola skulpturerna.  

Jag har kommit långt i mina planer att köpa magneten när Janne säger "vi har inte sett den ännu". Jag sätter tillbaka magneten på väggen och vi lämnar butiken. Vid nästa gatuhörn, några meter från butiken står turisterna i klungor. 

Cool skulptur i en gatubrunn

Cool skulptur vid bänken

 När vi ser vad turisterna tittar på säger Janne "gå in och köp magneten". Jag går tillbaka och köper magneten sen ställer vi oss i kö för att fotografera honom. Det är killen i gatubrunnen som turisterna tittar på och kön uppstår för att turisterna själva vill vara med på bilden.  

Vi går vidare mot torget och hittar strax innan nästa skulptur, inte lika cool men ändå intressant. En man som tar av sig hatten och håller den högt vid sidan om sig själv. Här ställer sig en del turister under hatten för att bli fotograferade.

Mannen med hatten

Skulpturen i vaktkur

Den tredje lite coola skulptur finns på torget. Bakom en bänk står en man med en speciellt typ av hatt. Han har sina armar på bänken som om han lutar sig. Turisterna sätter sig så klart på bänken för att bli fotograferade och det gör även jag. 

Den finns en skulptur till på torget. Det är en person som står i en vaktkur. Runt den flockas inga turister alls. Vi sätter oss på en bänk bredvid vaktkuren för att planera fortsättningen. Vi har en kyrka kvar innan dagens sightseeing är klar. 

St. Martins katedral

St. Martins katedral

St. Martins katedral

St. Martins katedral

Det finns en kyrka här vid torget, några meter från bänken. Det har blivit många kyrkor så vi har sagt att vi inte ska gå in i några oplanerade kyrkor. Den här kyrkan är öppen så vi går ändå in där bara för att den finns. Den är så klart mer eller mindre fin, precis som alla andra kyrkor vi sett under resan.

Vi går vidare till St. Martins katedralen, den kyrka som finns med på vår planering. Just den här kyrkan invigdes 1452 och den har en rätt intressant historia. Den har under flera hundra år fungerat som kröningskyrka för bland annat 10 ungerska kungar och 1 drottning. Informationen har jag hittat på Visit Bratislava

Trevlig restaurang

Öl hos Grand Mother´s 

Efter besöket i St. Martins katedral är dagens sightseeing avklarad. Vi sätter oss en stund på restaurang Grand Mother´s på gågatan. Här serveras slovakisk mat och deras meny är intressant. De har troligen ett eget bryggeri som många andra restauranger. Vi bestämmer att här ska vi äta någon kväll, men inte idag.

Klockan är runt 17:00 när vi lämnar restaurangen och går hem till hotellet. När kvällen kommer har vi valt ut en pub i närheten av hotellet, Slovak pub. Puben har höga betyg och ser fin ut på bild. Vi går dit men där är fullt. Vi hamnar istället på en liten vietnamesisk restaurang med små bord ute vid gatan. 

Michaels Port

Slottet från staden

När vi går hemåt tar vi ett sista stopp på en italiensk restaurang alldeles bakom vårt hotell. Vi har haft en jättetrevlig dag i Bratislava och gjort allt vi hade planerat. Vi ska vara i Bratislava ytterligare en dag och då ska vi besöka Slavin som är en kyrkogård för sovjetiska soldater. Vi kommer också att göra ett besök på ett lite annorlunda konditori.

Här fortsätter resan