Kungliga Slottet i Stockholm är mer än sevärt

Serafimerrummet
I väntan på sommarens reser har vi bestämt oss för att göra ännu en utflykt i Stockholm. Det är bara någon vecka sedan vi besökte Fjärilshuset & Haga Ocean, en plats som vi inte besökt efter att det stora akvariet kommit. 

Idag har vi bestämt oss för att göra en guidad visning i Kungliga slottet i Stockholm. Varken Janne eller jag har något minne av att vi någonsin ska ha besökt slottet. Idag måste det bli ändring på det.

Vi tar oss med tunnelbanan till Gamla stan och går sen till slottet. 

Vi har bokat biljetter till slottets guidade visning så vi tar efter att ha frågat oss fram till platsen där guidningen ska börja. Vi går uppför en trapp och in genom en dörr och där innanför finns kröningsalen. Här slår vi oss ner och väntar på guiden. 

Kröningsstolen

Konseljrummet

När guiden kommer berättar hon lite om kröningsalen. Själva kröningsstolen är från drottning Kristinas tid. Vår nuvarande kung har också suttit i stolen när han tillträdde som kung, men han har aldrig blivit krönt. I det här rummet hade även Victoria och Daniel sin bröllopsmiddag. 

Det första rummet vi kommer till där vi börjar röra oss i slottet är Serafimerrummet. Här finns ett stort bord för sammanträden. Vad jag förstod så är det här de samlas vid statsbesök. På väggarna hänger  serafimersköldar och här finns sköldar för personer som lever. När personerna avlider flyttas sköldarna till Riddarholmskyrkan. 

Sovrum för statsbesökare

"Bara" ett fint rum på slottet

Vi stannar sen till lite snabbt i ett litet rum som kallas Margaretarummet. Margareta var Gustav VI Adolfs första fru och kronprinsessa av Sverige. Hon kallades Daisy finns berättat i en bok skriven av prinsessan Christina, syster till vår nuvarande kung Carl XVI Gustaf.

Efter Margaretarummet går vi till rummet och sovrummet där de gäster som är på statsbesök i Sverige får sova. Det är ett stort pampigt sovrum på säkert 60 kvadrat. Det är mycket jag undrar just här men jag frågar inte. 

Rummet där Gustav III avled

Detaljer i taket

Andra rum vi ser på slottet är konseljrummet. Det är ett stort rum med röda stolar och även här finns ett stort bord för sammanträden. Det är ett rum som jag känner igen från TV. Här träffas kungen och regeringen några gånger om året, för att utbyta information. Under konseljen är det kungen som är ordförande.

Vi ser väldigt många, mer eller mindre fina rum. Jag minns de inte alla men Pelarrummet var fint med sina pelare och en fantastisk målning i taket. Vi blir också visade det rum där Gustav III avled. Han blev skjuten på Operan, men han dog inte där. Han togs till ett rum på slottet och det var där han senare avled. 

Delar av Pelarrummet
"Bara" fint på slottet

Guidningen genom den del av slottet vi ser tar ungefär 45 minuter. Är man lilla minsta intresserad av historia så är ett besök på Kungliga slottet i Stockholm mer än sevärt. 

Det är många kungligheter genom historien som har bott på det här slottet. Många av de passerade som berättelser från guiden och det är svårt att ta till sig all information man får. Enkelt sagt så hade man kunnat gå en guidad visning för varenda kung och drottning. Det har helt sannolikt hänt massor av intressanta saker här på slottet genom åren. 

Modell av slottet Tre Kronor

Janne på Tre Kronor museum

Slottet Tre Kronor brann 1697, den norra delen av slottet klarades sig bäst men resten av slottet byggdes upp på nytt. Vi gör ett snabbt besök i museet om Tre Kronor, som ligger i fina källarvalv på slottet. Efter den snabbvisiten lämnar vi slottet och går vi cirka tio minuter för att komma till Riddarholmskyrkan, som visar sig vara mycket mer intressant än jag kan ana.

Nästa inlägg Riddarholmskyrkan