Riddarholmskyrkan full Serafimersköldar och kungliga gravar

Kungliga Serafimersköldar
Definitionen av att vara turist är att man är mer än fem mil hemifrån. Vi är inte fem mil hemifrån så vi är väl inte turister, men idag leker vi ändå turister i Stockholm.

Vi har tidigare under dagen besökt Kungliga Slottet och fått en guidade visning. I ett av rummen på slottet finns Serafimersköldar för nu levande personer. 

Här finns hela kungahusets sköldar och säkert flera med dem. Vad vi fick lära oss på slottet är att när personerna avlider så flyttas deras Serafimersköld till Riddarholmskyrkan. 

Riddarholmskyrkan har vi försökt komma in i tidigare men har den varit stängd. Nu har vi läst att den är öppen varenda dag hela sommaren, så vi hade redan planerat att gå dit. Att vi sen fått lära oss om Serafimersköldar strax innan var bara ett riktigt lyckosamt sammanträffande.

Kung Gustaf VI Adolf
Drottning Elizabeth II

Det tar oss cirka 10 minuter att gå från Kungliga slottet till Riddarholmskyrkan. Kyrkan är öppen och vi går in. Det vi möts av är ingen vanligt kyrka med massor av fina utsmyckningar men kyrkan är helt unik i vad man kan uppleva där inne. 

Kyrkan är från Magnus Ladulås tid, tror han varit med och sett till att den byggdes. Vi pratar alltså om slutet 1200-talet. Ännu mer fascinerande är att han lär vara begravd här inne, men vill man veta var så verkar ingen veta riktigt var.

Finske presidenten Ahtisaari
President Nelson Mandela

Kyrkan är full av gravar, hela golvet är täckt av gravar. Det finns också gravar eller snarare kistor runt om i kyrkan, i många av kistorna finns kungligheter. Här finns Oscar II, Gustav V och Karl XIV Johan begravda, bara för att nämna några. Enligt mej är det en helt fascinerande kyrka om man är lilla minsta intresserad av historia och kungligheter.

Serafimersköldar längs väggarna
Längst fram i kyrkan

Vi tittar så klart runt i kyrkan på många av gravarna men vad som kanske tar mest tid i kyrkan är något helt annat. Här finns som sagt alla Serafimersköldar för avlidna personer. Det finns hur många sköldar som helt för avlidna kungligheter, före detta politiker, presidenter och många många andra. 

Det är helt omöjligt att namnge eller fotografera alla som hade en Serafimersköld i kyrkan, för det var hundratals. Vi gick omkring inne i kyrkan cirka 30 minuter men med stort intresse hade man lätt kunna vara där ännu längre tid. Kyrkan är verkligen sevärd.

På väg till Riddarholmskyrkan
Här lämnar vi Riddarholmskyrkan

När vi lämnar kyrkan och går ner till Evert Taubes Veranda och sen längs Riddarholmens kant. Vi är på väg in till Stockholms City. Vårt nästa stopp för dagen är ICEbar och den ligger alldeles bredvid Centralstationen. 

Nästa inlägg Isbaren