Fjärilshuset & Haga Ocean blev en bra utflykt

Fjäril i blå och svart
Idag är det Sveriges Nationaldag och vi ska ta oss till Solna, närmare bestämt till Hagaparken. 

I Hagaparken är det nationaldagsfirande en stor del av dagen. Det blir bland annat program av Kungliga Operan och det är skäl att åka dit, men vi har ett annat skäl. Vi har bestämt oss för att besöka Fjärilshuset & Haga Ocean. 

Vi tar oss till Hagaparken med kollektivtrafiken och kliver av vid Haga Norra. Vi följer strömmen av besökare in i parken. Det är en solig dag och parken är fullt av människor som slagit sej ner på den stora gräsmattan framför koppartälten. Vi uppdaterar oss lite på dagens program och går sedan dit vi ska. 

Fjärilshuset ligger strax bakom koppartälten så vi har inte långt att gå, även om parken är jättestor. Det man möts av när man kommit in i byggnaden är ett café och en stor souvenirbutik till vänster. Rakt fram finns kassorna där man betalar entréavgiften. Vi betalar och går in.

Ganska snart kommer vi in i ett stort rum med tropiskt värme. Här finns  fullt av grönskande tropiska växter. Genom rummet går ett porlande vattendrag och i vattnet simmar några mindre rockor. Det porlande vattnet och all grönska gör att det är en fin miljö. 

Fjäril

Blå fjäril med hopfällda vingar

Här i rummet flyger massor av fjärilar omkring. De fjärilar som intresserar mej mest är blå när de flyger. Jag försöker fånga de blå fjärilarna på bild. Varje gång de sitter still så fäller de ihop vingarna och den blir brun. Trots den bruna färgen har de ett häftigt mönster, som stora ögon på vingarna. 

I det här tropiska rummet finns också ett hörn med bland annat pilgiftsgrodor. Vad jag vet så är de giftiga och nu vet jag även att de kan ha alla möjliga färger. 

I nästa rum finns det stora akvariet. Akvariet är den huvudsakliga anledningen till att vi är här. Fjärilshuset har vi besökt för massor av år sedan men då fanns inte akvariet. 

I det stora akvariet simmar två olika sorters hajar och en hel del mindre fiskar. Owe Sandström, känd från TV, berättar på ett intressant och underhållande sätt om djuren. Hajar äter inte människor och de äter heller inte av olika anledningar de mindre fiskarna som simmar i akvariet. 

Haj i stora akvariet

Rocka i vattnet hos fjärilarna

Han berättar också att de hajar vi vanligtvis ser på Maldiverna och liknande platser är en av de  hajar som finns i akvariet. Den hajen är svart ytterst, högst upp, på ryggfenan och den hajen är inte farlig för människan. 

Vi sitter länge och tittar på akvariet och ser fiskarna simma runt. Sen tittar vi vidare i rummet där det även finns några mindre akvarier.  Innan man lämnar rummet kan man låtsas att man befinner sej i Sydafrika och går ner i havet i en stålbur för att se hajar. Här pratar vi om riktigt farliga hajar och här finns de bara på film.

Fiskar i mindre akvarier

Fisk i mindre akvarier

Vi går ut till den tropiska grönskande rummet med fjärilar igen. Man behöver ta den vägen för att komma ut från alla djuren. Snart är vi ute och hamnar så klart i souvenirbutiken som jag tittar till lite grann. Vi tittar även till caféet, kanske kan vi äta lunch här. 

Vi struntar i lunchen men hittar Sveriges Nationalfjärilsöl, det låter turistigt men lite kul. Vi köper varsin öl och sätter oss ute i solen. När ölen är slut går vi tillbaka till platsen där nationaldagsfirandet pågår. Nu köper vi varsin korv med bröd och hör Kungliga Operan bjuda på vacker musik. 

Grönskande tropisk miljö

Nationalfjärilsöl

När vi lämnar parken går vi vilse och hamnar inte alls där vi ska. Vi försöker hitta en buss som tar oss in till Stockholm men av någon okänd anledningen finns ingen sådan buss just idag. Vi kommer ändå hem efter lite omvägar. 

Det blev en jättetrevlig Nationaldag och att besöka Fjärilshuset & Haga Ocean var en mycket bra idé. 

Nästa inlägg Kungliga Slottet i Stockholm