Västberlin blir vårt andra stopp i Berlin

KaDeWe var stängt
Vi befinner oss i Berlin. Vi kom hit tidigare idag och vi ska vara här i tre dagar. Vad vi hunnit göra hittills är att se Alexanderplatz och East Side Gallery. Nu är vi vid Ostbahnhof och ska ta oss till Bahnhof Zoologische Garten.

När vi kliver av tåget vid Zoologische Garten letar vi oss fram till Kurfürstendamm, den välkända shoppinggatan. Det var inte helt enkelt att hitta gatan utan karta för alla gatorna runt omkring var stora och fulla av affärer och shopping. 

När vi hittat gatan går vi mot den kyrka som bombades sönder 1943, Kaiser Wilhelms kyrka. Kyrkan var stängd hela maj på grund av renovering.

Vi fortsätter längs Kurfürstendamm. 
Janne vill sätta sej i skuggan på något ölställe så han får göra det. Han har sett de här delarna av Berlin för inte alltför många år sedan. Vi andra går vidare och vårt nästa mål är KaDeWe, det stora välkända varuhuset.

Kaiser Wilhelms kyrka
Framme vid KaDeWe

Det är Kristihimmelsfärdsdag idag, alltså söndag på en torsdag. Jag har förstått att i Tyskland är affärer stängda på söndagar så jag googlar. KaDeWe ska vara öppet till klockan 20:00 idag. Fem minuter senare står vi ändå framför ett stängt varuhus. 

Kyrkan är stängd och varuhuset är stängt. Vi går över gatan, vänder och går tillbaka, hittar någon souvenirbutik som är öppen. Vi går in i butiken men ingen köper något. Snart är vi tillbaka hos Janne. Det har blivit sen eftermiddag och dags för dagens första öl för alla. Vi är ändå i Berlin.  

Cirka sju minuters promenad från Bahnhof Zoologische Garten ska det finnas ett ställe som verkar trevligt. Vi passerar ingången till djurparken som finns här. Vi fortsätter längs ett grönt promenadstråk längs djurparkens ena sida. Ibland kan man titta in mellan buskarna och se djur som befinner sig i parken. 

Schleusenkrug
Kanalen vid Schleusenkrug

Jag är lite fascinerad över att det kan vara så mycket grönska bara några minuter från vad som ett stort shoppingområde i en europeisk storstad. När vi gått våra sju minuter genom grönska kommer vi fram till en kanal.

Här ligger Schleusenkrug. Stället verkar helt klart populärt. Det är soligt och varmt och alla bord utomhus är i stort sätt upptagna. Vi har ändå tur att ett sällskap lämnar precis när vi kommer. Vi slår oss ner och sitter bra här med en öl mitt i Berlin. 

Två öl senare går vi längs det gröna promenadstråket tillbaka till Bahnhof Zoologische Garten. Nu tar vi oss hem till Alexanderplatz. Vi har ännu inte sett våra hotellrum så vi vill checka in.

Grönskande promenad
Min middag

Middag äter vi på Hofbräu München, en stor ölhall alldeles bredvid vårt hotell. Även den restaurangen verkar populär och är full av människor. Vi sätter oss vid bord utomhus och äter vad som väl kallas tysk mat. Jag beställer schnitzel och potatissallad (men får pommes). 

På rummet senare ser vi andra semifinalen av Eurovision men jag somnar. I morgon fortsätter äventyren i Berlin.