Besöker Dussmanns och går sen Unter den Linden, Berlin

Hyllmetrar med noter på Dussmann
Vi, det vill säga jag, Janne, vår son Oscar och hans sambo Hannah kom till Berlin igår. Oscar har köpt en gruppbiljett till oss alla i appen BVG. På den biljetten tog vi oss till East Side Gallery och till Västberlin igår. 

Vi bor vid Alexanderplatz så det är dit vi går för att åka med kollektivtrafiken. Idag börjar vi med att ta oss till Bahnhof Fredrichstrasse. 

När vi kommer ut på Fredrichstrassse letar vi oss fram till Dussmann das KulturKaufhaus. Hannah har blivit tipsad om att det är en bra bokhandel. Det visar sej var mycket mer än en bra bokhandel.

Vi går in i den första entré vi ser och kommer till en massa vinylskivor. Längre in i butiken finns böcker, massor av böcker, på tyska och på engelska och säkert något mer språk. En trappa ner finns en musikavdelning. Besöket på Dussmann blir långvarigt. 

Både Oscar och Hannah har pluggat musik så de kan musik. Han finns hyllmetrar med noter till diverse kompositörer. Här finns noter till flera olika instrument. Här finns en vägg och en bänk med instrument som vi aldrig sett. 

Udda instrument på Dussmann
För oss okänt musikinstrument

Oscar provar att spela på något av instrumenten för att förstå hur det fungerar. Hannah hittar en tjock bok med noter till Harry Pottermusiken. Ungdomarna verkar så nöjda.

När jag är klar så går jag ut till Janne. Han sitter utanför butiken och tittar på människor och bilar. Vi får sitta där ensamma en bra stund innan det kommer ut två smått exalterade ungdomar från butiken. De har lyssnat på musik i hörlurar som kostar cirka 20 000 SEK. 

Även jag som inte kan musik inser att det var en fantastisk musikavdelning. Bokhandeln var stor och säkert minst lika bra.

Fredrichstrasse 90 - huvudingång
Gatuskylt "Unter den Linden"

När vi lämnar Dussmann är vi ute på Fredrichstrasse igen. Här finns massor av affärer vi hade kunnat besöka men Dussmanns var målet och nästa mål är Unter den Linden. Vi följer Fredrichstrasse en liten bit och strax är vi framme vid Unter den Linden.

Unter den Linden är en välkänd och sevärd gata som tidigare låg i östberlin. Det är en lång gata som går mellan Alexanderplatz och fram till Brandenburger Tor. Till en början med går vi längs husväggarna med affärer men snart gå vi ut i mitten av den stora vägen för att gå "Unter den Linden", alltså under Lindarna. Jag har ganska nyligen lärt mej att lindens blad ser ut som hjärtan om det är intressant att veta.

Unter den Linden

Janne under lindarna

Unter den Linden är lång men börjar man promenaden vid Fredichstrasse som vi gör tar det 15-20 minuter att komma fram till Brandenburger Tor. Brandenburger Tor är porten och kanske den mest kända sevärdheten i Berlin. Vi går längs Unter den Linden och vi ser redan porten och så klart är det dit vi ska gå. 

Här fortsätter resan