En dag full av sevärdheter slutar på Prater Biergarten

Janne och jag vid Brandenburger Tor
Jag och Janne, vår son Oscar och hans sambo Hannah befinner oss alla i Berlin. Vi kom hit igår och då tittade vi på East Side Gallery och på det område som tidigare Västberlin. 

Idag har vi hunnit med en jätteintressant affär Dussmann das KulturKaufhaus på Friedrichstrasse och vi har gått längs Unter den Linden, boulevarden som leder fram till Brandenburger Tor.

Nu har vi kommit fram till Brandenburger Tor, kanske den mest kända platsen i Berlin. Alldeles vid den här porten har Berlinmuren funnits 1961 - 1989. Den 9 november 1989 är en historisk dag för Berlin när muren föll och hackades sönder både från öst och väst.

Hösten 1989 pågick protester i östra Europas länder, i Warszawapaktens länder. Protesterna ledde under hösten till att gränserna mot Västeuropa började öppnas. Gränsen mellan Ungern och Österrike var den första som öppnades. Följderna av vad som hände ledde så småningom till att även Berlinmuren föll.

Man ser porten på ganska långt håll när man går längs Unter den Linden. Framme vid Brandenburger Tor är det enormt mycket turister och alla ska fotograferas framför porten. Det är ingen märkvärdig plats egentligen, ett stort torg och så porten, men som turist är platsen given som sevärdhet. 

Förintelsemonumentet
Förintelsemonumentet

Inte alls långt från Brandenburger Tor ligger nästa sevärdhet. Vi vet åt vilket håll vi ska och vi följer bara strömmen av turister. Cirka 10 minuter senare är vi framme vid Förintelsemonumentet. 

Förintelsemonumentet är ett stort område fullt av stenblock i olika former och storlekar. Jag har googlat mej till att antalet stenblock är fler än 2000 stycken. Hela området är en minnesplats för att hedra alla offer i förintelsen under andra världskriget. Minnesplatsen finns för att liknande tragedier inte ska inträffa igen. 

Förintelsemonumentet
Kupolen på Riksdagshuset

Området är verkligen stort och trots att det gråa mer eller mindre stora stenblock så är det vackert på något obeskrivligt sätt. När jag skriver det här så vet jag att vi missade, kanske det viktigaste. Under monumentet finns en utställning som berättar om förintelsen.

När jag kommit till andra sidan och har gått igenom förintelsemonumentet, står jag lite högre upp än där vi startade. Något som gläder mej är att härifrån kan jag ta ett fint foto på riksdagshuset och kupolen. Vi har valt bort att besöka riksdagshuset för att vi har så fint väder, ingen vill vara inomhus. 

Checkpoint Charlie
Markering av muren i gatan 

Nära Förintelsemonumentet finns Mall of Berlin och där gör vi nästa stopp. Oscar och Hannah går inte i gallerian, Janne och jag sätter oss på en uterestaurang och väntar. Sen tar vi tunnelbanan till dagens sista turistfälla men vi kliver av vid fel station och får gå lite längre än vad vi tänkt.

Nu är det Checkpoint Charlie som gäller. Även här har muren funnits under åren 1961 - 1989 och här fanns en viktig gränsövergång. Vill man veta mer på plats så finns en hel vägg med massor av information att läsa. Vi har lite ont om tid för vi har en tid att passa senare i kväll och vi behöver lunch.

Prater Biergarten
För att göra det snabbt och enkelt går vi in på McDonald´s, men snabbt gick det inte. Tror vi väntade närmare en timme på maten, i alla fall kändes det så. Efter McDonald´s tar vi tunnelbanan tillbaka hem till hotellet på Alexanderplatz. 

Janne har en kusin som bor i Berlin tillsammans med sin fru. På kvällen tar vi taxi hem till dem och avslutar sen kvällen tillsammans med dem i en stor trädgård, Prater Biergarten. Det blev en jättetrevlig kväll och Prater Biergarten var ett jättemysigt ställe. Det var det bästa tänkbara stället för en öl i Berlin. 

Jannes kusin har under kvällen berättat om en minnesplats för sovjetiska soldater som stupade i andra världskriget. Den platsen åker vi till i morgon.