East Side Gallery graffitimålningar i Berlin

Konst vid East Side Gallery
Klockan är runt 11:30 när vi landar på Brandenburger flygplatsen i Berlin. Vi tar en taxi till hotellet, 4H Alexanderplatz där vi ska bo i tre nätter. 

Vi är fyra som reser den här gången. Det är jag och Janne, vår son Oscar och hans sambo Hannah. För Oscar och Hannah är Tyskland ett nytt land, men både Janne och jag har varit i landet och i Berlin tidigare. 

Jag var i Berlin några dagar 1992 och mycket har hänt sedan dess. Janne har en kusin som har bott i Berlin tillsammans med sin fru sedan 2018. Syftet med den här resan är att hälsa på dem och se hur de har det. 

Vi lämnar vårt bagage på hotellet och går sen till Alexanderplatz. Vi ser TV-tornet så det är ingen tvekan om åt vilket håll vi ska och det tar typ fem minuter att gå dit. Jag börjar genast leta efter den välkända klocka som finns vid Alexanderplatz. Där har jag varit förr och när jag fått se den igen kan jag fokusera på att vi ska äta lunch. 

Konst vid East Side Gallery

Konst vid East Side Gallery

Det ska bli en snabblunch så valet står mellan McDonalds´ och KFC, det blir KFC. Vi letar oss sen fram till en buss som ska ta oss till vår första sevärdhet. Vi hittar busshållplatsen men sen har alla fyra ändå problem att köpa biljett i appen. 

Oscar är den som strax innan bussen kommer lyckas köpa en gruppbiljett. Vi får hålla ihop under dagen men det har vi nog ändå tänkt. Buss M300 kommer och vi åker med till East Side Gallery.

När vi hoppar av bussen har vi muren alldeles framför oss. Något mer som intresserar mej innan vi börjar titta på målningarna är alla människor som har samlats vid floden Spree. Vädret är varmt och soligt och många människor har sökt sig hit. 

Konst vid East Side Gallery

Oscar och Hannah vid muren

East Side Gallery är 1,3 kilometer bevarad Berlinmur. På muren finns fullt av graffitimålningar och det är många målningar och det är fina målningar. På någon plats ligger det kritor så att man själv kan få rita lite. Hannah passar på att rita lite på marken bakom muren.  

När vi går längs muren letar vi så klart efter den mest kända målningen, målningen där de två politikerna Brezjnev och Honecker kysser varandra. När muren tar slut har vi fortfarande inte sett den målningen. 

Konst vid East Side Gallery

Klockan vid Alexanderplatz

När vi hoppade av bussen var vi ungefär vid Uber Arena och troligen missade vi att det finns målningar även åt andra hållet. I vilket fall som helst orkade i alla fall inte jag gå tillbaka hela vägen, så vi struntade i just den målningen. Vi hade ändå fått se muren och många andra fina graffitimålningar. 

Så var vår första sevärdhet avklarad. Nu tar vi oss till Ostbahnhof och härifrån tåget till Bahnhof Zoologische Garten. Nu ska vi titta på vad som var forna Västberlin.

Här fortsätter resan