Kommer mer än gärna tillbaka till Kenya

Marafloden vid vår lodge
Idag ska vi lämna Masai Mara och Kenya. Vi har haft tre fantastiska dagar här på savannen och det är utan tvekan några av våra bästa dagar i livet. 

Vi har bott strax utanför nationalparken Masai Mara och haft Maraflodens flodhästar som närmaste grannar. Det har varit högljudda grannar som vi hört ljudet från på nätterna. 

Vi har besökt nationalparken varenda dag och vi har sett massor av djur. Savannen är enormt stor och djur finns det lite överallt, hela tiden. De dagar vi varit ute savannen har det ibland bara gått några minuter mellan riktigt stora upplevelser. 

Det går inte att säga vilken som varit den häftigaste upplevelsen för upplevelserna är så många. De första  lejonen med två små ungar där en av ungarna var skadad. Leopardhonan som gick längs vår bil med två små ungar. En flock med lejon som går över savannen och en av lejonen lägger sig i skuggan av vår bil. Den fina lilla giraffungen vi såg tillsammans med sin mamma. Allt var fantastiskt.

Dagens första djur

Kor som flyttas i byn

Idag börjar vi med frukost och jag fotograferar sen Marafloden för sista gången. Nu ska vi till Musiara Airstrip för att flyga till Nairobi och därifrån ska vi sen flyga till Zanzibar.

Vi startar från vår lodge två timmar innan flyget ska gå. Vi kör ut genom grindarna som går runt vår lodge och där finns djuren nästan direkt. Nu fotografera jag inte så mycket längre för de flesta djuren har vi redan sett, flera gånger. Vi ser i alla fall både giraffer och zebror.

Savannen med djur överallt

Vägar på savannen

Något som jag inte nämnt tidigare är att på vägen till Masai Maras nationalpark passerar kör vi genom en liten by. Här bor det människor och de promenerar ensamma längs vägen och man ser barn som är på väg från skolan.  Det finns ganska många killar som vaktar boskap som kor och får. 

För mej är det helt obegripligt att de vågar gå längs vägarna och ute på savannen. Fick veta av vår chaufför att visst kan de vara rädda, men jag tolkar det som att de är vana. Det är deras vardag. Det är ändå för mig väldigt otäckt att dagligen behöva utsätta sig för risken att möta farliga djur.

Parkering vid Musiara Airstrip

Musiara Airstrip

Cirka en halvtimme innan vi ska flyga parkerar vi på Musiara Airstrip. Det finns några olika flygbolag som flyger hit så det är fler turister än vi som är här. Safaribilarna parkerar på rad och väntar in flygen så inga turister blir lämnade på savannen. 

Vi får tid att prata lite mer med vår chaufför och överlämnar den dricks som han är så väl värd. Vilken fantastisk chaufför och guide han har varit. Vi har fått se fyra av de så kallade Big Five men missade noshörningen. Då har vi ändå fått se leopard vid två tillfällen och lejon vid tre tillfällen.

Savannen från flyget

Landar snart i Nairobi

Vårt flyg, Safarilink, landar och lämnar på utsatt tid. Vi flyger över savannen. Allt är grönt och jag tycker det är så fint. Vi mellanlandar någonstans för att tanka och flyger sen vidare. Cirka en timme efter starten från Musiara Airstrip landar vi i Nairobi, på Wilson flygplatsen. 

Det hade varit roligt att titta till Nairobi en stund men det får bli en annan gång. Det vi har sett av Kenya har varit toppen. Människorna är lugna och vänliga och landet Kenya har så mycket mer än Masai Mara att erbjuda. Det är ingen omöjlighet att vi en dag kommer att resa tillbaka hit.

Någon timme efter att vi landat sitter vi på nästa flyg, på väg från Wilson flygplatsen med Safarilink. Nu ska vi flyga till Zanzibar för sol och bad i tio dagar.

Här fortsätter resan