Intressant besök på Tangawizi Spice Farm, Zanzibar

King & Queen of Spices
Vi befinner oss på ön Zanzibar i Tanzania. Vi bor på Nungwi Beach Resort by Turaco. Vi trivs jättebra på hotellet med poolen och stranden, poolbaren och strandbaren. Vi har All Inclusive och maten är bra med många olika alternativ vid varenda måltid.

Igår var en ganska vanlig dag här på hotellet. Vi hängde i poolen, badade i havet och åt vår All Inclusive middag med fötterna i sanden. Just igår hade restaurangen ett Live Band som uppträdde. De spelade lugn och behaglig musik, med "östafrikanska" rytmer. 

Idag har vi en utflyktsdag och den börjar med att vi besöker en kryddfarm, Tangawizi Spice Farm. Vi gör en privat utflykt och blir upphämtade en av bil vid vårt hotell. 

Vi kör rakt söderut och runt en timme senare lämnar vi den stora vägen och svänger av till vänster. Vi passerar några andra kryddfarmar innan vi kommer fram till vår. 

Här möts vi av en engelsktalande guide som ska visa oss runt. Det finns en kille till som går med oss runt på farmen. Han har en helt annan uppgift som vi kommer att få veta mer om innan vi lämnar farmen. 

Vi går omkring som i en liten skog av kryddväxter. Rundvandringen på farmen tar lite över en timme. Det är en timme som flyger fort iväg för hela rundvandringen är riktigt intressant.  

Vaniljstänger

Kryddfarmen

Vi får se massor av olika växter som kaffe, kakao, vanilj och muskot. De flesta vi ser känner vi igen från vår egen kryddhylla hemma, men utan att ha sett dem växa. Guiden berättar om växten, hur den växer och till vad kryddan kan användas. Många av kryddorna är som bekant även bra för hälsan. 

Vi får känna på växternas blad och ibland hålla i själva frukten. På så sätt kan vi känna doften från växten och kryddorna. Tyst bredvid oss står hela tiden den killen som bara följer med. Han sysslar med något helt annat. 

Vi stannar till och vandringen är slut. Nu får vi veta vad killen som gått med oss runt har sysslat med. Janne får en krona av blad på sitt huvud. Jag får en krona av blad på mitt huvud. Vad jag mer får är ett armband och en ring på mitt finger med röda Hibiskusblommor. Här blir vi dubbade till King & Queen of Spices.  

Kakao
Muskotnöt

Visst är det turistigt, men jag tycker ändå att vi blir rätt fina. Vår guide går i väg en stund och killen som tillverkat våra smycken ber om dricks. Hum! Trist men så klart får han lite småpengar.

Efter dubbningen är rundvandringen slut på riktigt. Nu leds vi inte helt oväntat till en plats där vi kan köpa kryddor. Här finns tvålar med doft kryddor, kaffe med dofter, te med dofter och rena kryddor. Jag köper lite artigt kaffe med smak av vanilj och ingefära, säkert gott och det räcker till tre koppar. Janne köper en liten påse med kardemummafrön. Han gillar att baka så det blir bra.

En slags kaffebönor

Blad och bark

Strax bakom den lilla affären bjuds det på frukt och vi smakar alla möjliga sorters frukter. Ett trevlig inslag i besöket men inga nya upptäckter här. Som kuriosa kan nämnas att på vår All-Inclusive-buffé finns massor av frukt vid alla måltider och där har jag redan snöat in på passionsfrukt. Så gott!

Efter en jättetrevlig vandring på kryddfarmen kör vidare mot hamnen i Stone Town. Här möts vi av en guide som ska visa oss nästa stopp på den här utflykten. Vi ska åka båt till Prison Island.

Här fortsätter resan