Guidad vandring genom byn Nungwi, Zanzibar

Getter på en innergård i byn
Vi befinner oss på Nungwi Beach. Stranden ligger så långt norrut man kan komma på ön Zanzibar i Tanzania. Vi är inne på vår andra dag här. Vi har hittills hunnit upptäcka stranden och de närmaste affärerna. 

Tidigare idag har vi hängt vid poolen och på stranden. Nu ska vi göra en guidade vandring genom byn. 

Klockan 16:00 är vi på plats och strax dyker en kille från hotellet upp. Det är hans som ska guida oss och det blir bara vi.  

Vi går ut genom hotellets grindar. Direkt utanför grindarna är gatorna steniga, gråa av grus och det är fullt med hål i marken. Kommer man med bil måste man parera hela tiden för ta sej fram utan att skada bilen. Då är de flesta bilar här ändå rätt höga.

Vi går längs grå och trasiga gator som vi känner igen, fram till affärerna och busstorget. På en sidogata från busstorget finns den ATM som vi bett honom att visa oss. Vi hämtar ut lite pengar. Vi ska göra några utflykter och kommer att behöva kontanter senare på resan. 

Vägg vid skolan
Skolgården

Vi går tillbaka till busstorget och här ligger skolan i byn. Skolan är stängd men vi kan titta in på skolgården och vi ser genom galler hur klassrummet ser ut. Skolgården är stenig och grå grus och damm. Klassrummet ser också ganska tomt ut förutom stolar och bänkar. Vår guide berättar att alla barn går i skolan, det är obligatoriskt.

Vi passerar området med alla affärer där vi gått förut. Nu fortsätter vi ännu längre bort och svänger snart vänster. Ganska snart blir bebyggelse med bostäder. Husen är låga och gråa stenhus. 

Platsen för båtbygge

Ett bygge av Dohw invändigt

Vår guide berättar att han bor här i området. Janne frågar guiden om han har familj och vi får veta att han har en fru som snart ska få barn. Jag är mest fascinerad över att den så fina guiden bor så enkelt. Jag ställer inga frågor om det men låter honom förstå att jag tycker att det hela är intressant. Han verkar förvånad över att jag tycker det.

Snart kommer ett helt gäng med söta barn springande mot oss. Barnen skrattar och är glada och till oss säger de "Jambo".  De känner vår guide, de är hans grannar. Barnen följer oss en stund genom byn och de verkar lika intresserade av oss som vi av dem. Några av barnen har även lärt sej några ord engelska.

En del av Nungwi by

Solnedgång på Nungwi Beach

Utanför ett av stenhusen sitter ett flertal kvinnor. En av kvinnorna ligger ner med ryggen mot oss. Hon verkar sova. Guiden berättar att det är hans fru, hon är trött för att hon är med barn. Jag undrar mest var hans fru ska föda barn, finns det sjukvård till henne. Jag frågar inte, jag är rädd för att få ett svar jag inte vill höra.  

Barnen har lämnat oss och vi har lämnat kvinnorna. Nu är vi på väg till fiskmarknaden. Fiskmarknaden ligger nästan på stranden. Jag har varit här igår men det var inte läge att gå hela vägen från eftersom jag hade bikini då.  

Fiskmarknaden är klart sevärd men det var inte så stor variation på fiskar. Det är främst två stora bänkar där fiskar ligger i fina högar. Vilken sorts fisk det är har jag ingen aning om. 

Delar av byn Nungwi

Väggar av hus i byn

Vi är fortfarande väldigt nära stranden när vi kommer till platsen där de för Zanzibar, speciella båtarna byggs. Båtarna kallas Dohw och tillverkas för hand. Just nu byggs det på två båtar och en hantverkare är på plats och snickare. Ett fascinerande hantverk, verkligen.

Efter hantverket av båtar är vår guidning över. Det har varit så intressant att se hur människorna lever. Vi säger till guiden att han kan lämna oss, vi hittar tillbaka. Han säger då att enligt reglerna får han inte får lämna oss förrän vi är tillbaka på hotellet. Så blir det. 

Fiskmarknad

"Mello" på stranden

När vi är tillbaka på hotellet har solen så sakta börjat gå ner. Vi sätter oss på strandbaren. Här ser vi lokala killar spela fotboll på stranden. Det fantastiska ljuset från solen finns där igen.  

Efter middagen sätter vi oss på stranden för att inte störa andra.  Vi vill se Melodifestivalen, det svenska Mello. Vi har WiFi på hotellet och det funkar även på stranden. Strandbaren finns strax bredvid och vi har hur mysigt som helst. 

Här fortsätter resan