Gillade miljön och lugnet vid Nungwi Beach, Zanzibar

Lågvatten vid Nungwi Beach
När jag skriver det här har vi redan kommit hem till Sverige. Vi började med tre dagar på safari i Kenya och avslutade med tio dagar på ön Zanzibar, Tanzania. På Zanzibar har vi bott på Nungwi Beach, längst norrut på ön.

Sista dagen på Nungwi Beach börjar på samma sätt som den näst sista dagen. När vi kommer ut på stranden är havet långt borta på grund av lågvatten. 

Vi vandrar ut i havet och precis som dagen innan letar vi efter något intressant. Vi hittar fina röda sjöstjärnor. De ligger ungefär på samma plats som sjöstjärnorna dagen innan så vi gissar att det är samma sjöstjärnor. 

Vattnet är inte högre än några centimeter, båtar står i sanden och lokala kvinnor plockar något i sjögräset. Inte heller idag tar vi reda på vad de plockar. Havet är i stort sätt helt borta men det är förvånansvärt vacker ändå. Det är väldigt rogivande att gå omkring och bara se på det vackra.

Sista dagen passerar med bad i poolen och även den dagen är vi mycket i skuggan, för att vi har bränt oss. Vi äter den vanliga lunchbuffén och den är hur bra som helst. Jag avslutar garanterat både lunchen och middagen med passionsfrukt. Jag har snöat in på passionsfrukt, det är så gott. 

Lågvatten vid Nungwi Beach

Lågvatten vid Nungwi Beach

Innan middagen sitter vi en stund i strandbaren och ser på solnedgången. Allt är precis som det brukar, utom en sak. I morse var det lågvatten men nu i kväll är det sådant högvatten att vakten har stängt trappen ner till stranden. Det är första gången sedan vi kom hit som det är röd flagga. Nu får ingen bada längre. Vågorna slår hårt mot cementväggen som skyddar mot havet.

Igår vid lunchtid lämnade vi Nungwi Beach för att åka till flygplatsen. Vi flyger från Zanzibar till Doha på utsatt tid och vi landar i Doha cirka sex timmar senare, på utsatt tid. Det visar sej att vi har landat i riktigt dåligt väder och det fortsätter. Man kan väl ana att det var åska och blixt inblandat i regnvädret. 

Sjöstjärna vid lågvatten

Foto vid poolbaren

Man stänger hela flygplatsen på grund av det dåliga vädret. Det blir kaos bland turisterna på flygplatsen på grund av bristande information. Cirka två timmar efter utsatt tid är vi ändå på väg till Arlanda och nu är vi som sagt hemma. Det har varit en jättebra resa. 

Nungwi Beach anses av många vara en väldigt fin strand. Stranden är lång och vi har bara sett vissa delar. Jag är inte så imponerad av stranden som sådan men jag har gillat miljön och lugnet. Vi har bott fint på Nungwi Beach Resort och haft strandbaren och solnedgången. 

Nungwi Beach

Solen har gått ner på Nungwi Beach

Lämnar man hotellet och går ner på stranden så möts man av lokala killar. Det är många som kommer fram och pratar med turisterna. Efter den inledande frasen "Jambo" frågar de sedan varifrån man kommer.  Sen frågar de om allt är bra. 

När de får veta att allt är bra höjer de knytnäven. Man höjer knytnäven tillbaka och boxar till deras knytnäve. Nu kan man skiljas åt och gå vidare, de är vänliga och allt är frid och fröjd. De flesta verkar bara vilja prata men så klart finns det en och annan försäljare också. 

Trappen stängd, röd flagg

Trappen stängd, röd flagg

Vi gjorde en guidad vandring genom byn Nungwi. Det var en av killarna på hotellet som guidade oss och det var så intressant att se hur han levde bara en kort promenad från vårt hotell.

Vi lämnade Nungwi Beach en dag för att se en kryddfarm, Prison Island och Stone Town. Behållningen på den utflykten är troligen mest att jag lärde mej om slavhandeln som pågått här på ön. 

Det finns fler saker man kan göra vid Nungwi Beach. Framför allt finns det utflykter till olika platser där man kan snorkla. Det hade varit  kul men vi valde bort snorkling den här gången, delvis på grund av våra alltför brända kroppar. 

Nästa inlägg är en utflykt till Väddö