De gamla kvarteren i Stone Town, Zanzibar

Gamla fortet i Stone Town
Vi befinner oss på ön Zanzibar. Just idag är vi på utflykt från Nungwi Beach, där vi har vårt hotell. 

Vi har hittills under dagen besök en kryddfarm och Prision Island. Det senaste sevärdheten är museet Freddy Mercury House, platsen där han sägs vara född och har bott sina fem första år. 

Nu står vi utanför Freddy Mercury House. Vi har hämtat våra lunchboxar i bilen och nu ska vi promenera runt i staden. Hela staden är ett UNESCO världsarv så det ska bli intressant. Vi har en privat guide som ska visa oss runt. 

Vi börjar med att sitta en stund på en parkbänk i Forodhan Park. Klockan har hunnit bli 14:00 och vi vill äta upp de lunchlådor vi fått med oss från hotellet. På andra bänkar runt oss sitter lokalbefolkning. Det är en park full av liv.

När vi lämnar parkbänken ser vi mer av parken. Guiden berättar att det kan vara väldigt mycket folk där under helgerna med marknad och liknande. Parken ligger alldeles vid havet och jag hade gärna gått fram dit för att titta, men vi ska vidare. Vi går över gatan och innanför murarna på det gamla fortet. 

Forodhan Park

Fortet i Stone Town

Det Stone Town är känt för är att det finns efterlämningar från många olika kulturer. Det här fortet är rester från arabisk kultur och det byggdes i slutet av 1600-talet. 

Säkert är fortet jätteintressant om man kan historia. Innanför murarna finns idag ett trettiotal souvenirbutiker längs murens väggar. Det finns också en stor gräsmatta där det just i kväll ska bli något evenemang. Det byggs en scen med högtalare och platsen är full av byggställningar.

Gränd i Stone Town

Gränd i Stone Town

Vi går längs väggarna och tittar lite i butikerna. Innan vi lämnar fortet har vi köpt en magnet att ta med oss hem. Magneten föreställer en dörr. Promenaden fortsätter sen inne i staden. 

Vi går längs gränder med gammal bebyggelse. Det är slitet på sina ställen men det är fint. Vi ser både en minaret och en kyrka men det är inget som uppmärksammas av vår guide. Vi fortsätter och plötsligt dyker det upp något helt oväntat - Jaws Corner. 

Jaws Corner

Kyrka och minaret i bakgrunden

På väggen vid Jaws Corner finns en målning föreställande en haj. Målningen är cool, absolut, men man blir förvånad att se en fullt modern målning i det annars så gamla kvarteren. Här finns också ett litet torg med några stolar och bord. 

Efter Jaws Corner kommer vi till kvarter där vi tittar på de traditionella dörrarna som är kända här. Det är stora och maffiga dörrar gjorda i teak. Förmodligen är de hur tunga som helst. Det finns dörrar som är kantiga upptill och det finns dörrar som är runda upptill. Dörrarna härstammar från arabisk respektive indisk kultultur. 

Dörr i Stone Town

Dörr i Stone Town

Det hade varit roligt att gå runt lite på egen hand i gränderna, men det ingår inte i utflykten vi köpt. Det har ändå varit jätteintressant och vi har sett mycket men promenaden är inte slut här.

Nu ska vi besöka platsen som är den absolut viktigaste i hela Stone Town. Här i Stone Town fanns för inte alls länge sedan en av världens största slavmarknader Det är en historisk plats som verkligen sätter avtryck i själen. 

Här fortsätter resan