Morgon på savannen i Masai Mara, Kenya

Akaciaträd i soluppgången
Klockan är 05:30 när vår personliga butler, Moses, kommer till vår bungalow med morgonkaffet. Vi befinner oss på Neptune Rianta Mara, en lodge strax utanför Nationalparken Masai Mara. Vi kom hit igår och har redan hunnit se massor av djur. Idag ska vi göra morgonsafari.

Klockan 06:00 träffar vi vår chaufför och guide, Daniel. Safaribilen är framkörd och vi hoppar in i bilen. Vi kör ut genom grindarna som omringar vår lodge och är genast ute på savannen. Det är sagolikt vackert i soluppgången och vi är så förväntansfulla. 

Det är ganska mörkt så ännu så länge ser vi mest akaciaträd i soluppgången men det går inte mer än tjugo minuter innan vi åker in i en stor flocka av bufflar. De står alldeles vid vägen och är fler än vi orkar räkna just nu. Dagen har bara börjat och vi har redan sett ännu en av de Big Five. Elefanter såg vi redan igår. 

Vår chaufför verkar ha stenkoll på när man tar fram mobilen. Varje gång man vill ta ett foto så stannar bilen. Efter att ha fotograferat bufflar kör vi vidare och nästan gång bilen stannar står vi nära några Impala gaseller. Det har bara gått några minuter sedan vi stod still senast. 

En flock med bufflar

Impalagasell i soluppgången

Vi kör cirka tio minuter till och så stannar vi vid en flock med Topigaseller. Någon gång runt klockan 7 börjar det bli ljust och vi stannar för att fotografera en flock med zebror. Vi har under den här timmen även sett några fåglar men de sitter sällan still och väntar på att bli fotograferade. 

Innan vi åker in i vad som är Masai Maras nationalpark har vi även hunnit se hyenor. Strax innan entrén kör över ett lite större vattendrag där ligger en flodhäst. Klockan är strax 07:30 när vi kör in i Nationalparken.

Topigaseller

Zebror på savannen

Vår chaufför har pratat en del i sin mobil alldeles strax innan. Chaufförerna verkar göra så för att samarbeta och berätta för varandra var djuren senast har setts. Efter ett snabbt toastopp vid entrén kör vi vidare. Vi ser att flera bilar står på samma plats ute på savannen. Vi kör också till den platsen. 

Här ser vi lejon och de är inte mer än några meter från bilarna. Först kommer en lejonhanne men han försvinner snart i gräset så vi ser honom inte längre. Strax bakom kommer en lejonhona  med en liten unge. Har läst att kattdjuren får sina ungar i december så att besöker man savannen i januari kan man se ungarna. 

Lejonhonan
Lejonhona med en ung

Lejonhonan vänder sig hela tiden om och vi undrar varför. Sen ser vi att det finns en unge till lite längre bakom men den verkar inte orka med att gå. Den är troligen skadad och en bit bakom lejonen ligger hyenor redan och väntar. Det är så klart helt fantastiskt att vi har fått se lejon på så nära håll men jag tycker det är så sorgligt att se den skadade ungen.

Två giraffer på savannen
Elefant på savannen

Det står ett flertal bilar runt lejonen men de verkar helt oberörda av bilarna. Chaufförerna som kör bilarna samarbetar verkligen. Vår chaufför hade fått tips via mobilen var de här lejonen fanns. Varje gång vi mötte en annan safaribil stannade vi alltid och chaufförerna pratade lite snabbt med varandra innan de körde vidare. 

Vi kör vidare från lejonen längs gropiga och leriga vägar. Plötsligt svänger vi av ut i gräset och lika plötsligt finns det en uppkörd väg ute i gräset. Det är väldigt lerigt på sina ställen men bilen tar sig fram. Vi förstår inte riktigt var vi är på väg men chauffören har sett giraffer i sin kikare.

Flodhäst i ett vattendrag

Hyena på savannen

Cirka femton minuter efter att vi sett lejon har vi några giraffer tio meter från bilen. Två av dem verkar busa med varandra och vår chaufför säger att girafferna är bröder. Hur han vet det har jag ingen aning om. Det hela är i alla fall otroligt vackert, de är så stora och ståtliga. 

Strax bredvid girafferna står en ensam elefant bredvid ett akaciaträd. Vi åker vidare och djur ser vi överallt. Det är verkligen helt fantastiskt. När klockan närmar sig 08:30 tycker vår chaufför att det är dags för frukost. Vi har fått med oss frukostlådor från lodgen och vi ska äta mitt ute på savannen...

Här fortsätter resan