Leoparden har sitt byte hängande i trädet

Trädet och busken
Vi befinner oss på safari i Masai Mara i Kenya. Idag är vi ute på heldagssafari och vår safaribil lämnar vår lodge klockan 08:00. Dagens stora uppgift är att hitta en noshörning sen har vi sett alla de så kallade Big Five. 

De flesta djuren vi ser idag har vi sett tidigare, men varje möte blir ändå en fantastisk upplevelse. 

Idag har vi fått se en flock lejon gå över savannen och igår såg vi en liten lejonfamilj. Idag har vi fått se den finaste lilla giraffungen med sin mamma och det är fantastiskt trots att vi redan sett giraffer vid flera tillfällen. Idag har vi även sett flera olika gaseller, elefanter, vårtsvin och massor av fåglar. 

Vår chaufför har kört lite längre bort idag än vad vi varit tidigare, i hop om att hitta en noshörning. Han har med jämna mellanrum kontakt med andra chaufförer av safaribilar. De verkar samarbeta för att hitta djuren. 

Klockan var cirka 11:30 när vi lämnade dagens lejonflock. Femton minuter senare står vi intill två geparder. Ytterligare tjugo minuter senare står vi tio meter från den söta giraffungen.  Det är verkligen inte långtråkigt på savannen. Här händer något precis hela tiden. När vi kommer fram till nästa upplevelse är klockan 12:35.

Leoparden kom ut från busken

Leoparden visar upp sej

Safaribilen har åkt ut på leriga vägar och stannat vid ett träd och bredvid trädet finns en buske. Inne i busken finns en leopard och uppe i trädet har den hängt sitt byte, en Thomsongasell. Leoparden anses vara den som är svårast att hitta för den gömmer sej ofta i buskar eller i träd. 

Vi hade turen att se en leopardfamilj med hona och två ungar igår, men det här är en ny upplevelse igen. Vi ser bytet uppe i trädet och en ensam leopard ligger i busken nedanför. Vi står still och väntar på att leoparden ska klättra upp i trädet till sitt byte, men den klättrar aldrig upp som vi ser. 

Leoparden i busken

Leopardens byte

Den kommer däremot ut från busken och visar upp sej bara två meter från vår bil. En minut senare ligger den i sin buske igen. Vi fortsätter vänta och fem minuter senare kommer den ut från sin buske igen. 

Den börjar gå över den leriga marken och fascinerande nog ser man tydligt att den inte vill bli kladdig om tassarna. Den undviker helt klart alla blöta och leriga platser och hoppar över vattnet. Den vänder sej om och tittar mot bilen ibland men verkar inte bry sej. Den fortsätter gå och stannar sen och dricker vatten från en av de leriga pölarna. 

Törstig leopard
Vill inte bli blöt om tassarna

När den druckit klart försvinner den in bland buskar strax bredvid. Det kommer nya safaribilar för nu har ryktet spridit sej om var det finns leopard. Efter att ha studerat leoparden i cirka tjugo minuter kör vi vidare och så klart letar vi noshörningar, men vi ser ingen.

Cirka tjugo minuter efter att vi har lämnat leoparden stannar bilen på en ganska öppet fält. Igår åt vi frukost på savannen och nu idag ska vi äta lunch på savannen. Vi har fått mat med oss från vår lodge.

Här fortsätter resan