En flock med lejon går över savannen, Masai Mara

Lejon kommer gående över savannen
Vi befinner oss i Kenya och bor nära Masai Mara Nationalpark. Vi kom i förrgår och fick en safari direkt vid ankomsten. Igår vara vi ute på morgonsafari och idag ska vi vara på safari hela dagen. 

Dagarna hittills har varit helt fantastiska. Vi har sett så mycket djur och av de så kallade Big Five har vi sett elefanter, lejon, buffel och leopard. Vi får se innan dagen är slut om vi lyckas hitta en noshörning också. 

Klockan 08:00 börjar vår safari idag och Daniel är vår chaufför. Han är så otroligt duktig både gällande att hitta djuren, prata engelska och att köra safaribilen. Bilen är en större Toyota och man ska veta att vägarna består av miljontals gropar, ibland leriga och fulla av vatten. 

Idag börjar vi med att besöka en massajby. I massajbyn får vi hälsa på byn äldsta man och byns äldsta kvinna och överlämna entréavgiften. Vi får vi se danser för män och danser för kvinnor. Vi får så klart vara med och dansa när vi sett hur det går till. 

Sen blir det en hopptävling bland killarna och vi får vara domare. Vi blir visade hur de gör upp en eld på några minuter och sen tittar vi in i ett av husen där de bor. Besöket avslutas med en affär där allt som säljs ligger utlagt på gräset. Jag köper två fina armband. 

Lejon i skuggan av vår bil

Lejon fortsätter över savannen

Efter en timme lämnar vi massajbyn och kör in i Masai Mara nationalparken. Egentligen märker man ingen skillnad om man är i nationalparken eller inte för djuren finns även utanför. 

Vi vet att vår chaufför ska försöka hitta en noshörning idag men nu har han fått ett annat tips. När vi kommer dit vi ska lämnar vi vägen och kör rakt ut i gräset. På håll ser vi de komma...

Det är en flock med lejon, kanske 8 -10 stycken, som kommer gående över savannen. De går så lugnt och de är på väg mot safaribilarna. Det är så mäktigt på något sätt och jag känner mej märkligt liten på jorden. De kommer fram till safaribilarna och lufsar lugnt vidare. Safaribilarna flyttar på sej för att kunna följa deras väg över savannen. 

Framme vid busken

Nu ligger hela flocken i busken

Kanske är det varmt och jobbigt att vandra över savannen. Flera av lejonen lägger sej och vilar strax bredvid safaribilarna och en av dem lägger sej i skuggan av vår bil. Han ligger där helt fredligt i skuggan av vår bil. Så klart tycker jag att han är otäckt nära men det är så häftigt. 

När de vilat klart fortsätter de över savannen och vår chaufför tror sej veta vart de ska. Safaribilarna följer dem över savannen fram till ett buskage där de hittar skugga. Här lägger de sej allihop i skuggan av buskarna. Vi har följt lejonens promenad i cirka en halvtimme när vi lämnar de. 

Besök i en massajby

National Geographic - kanske

Nya safaribilar kommer för nu har flera fått veta var lejonen finns. Det finns ett flertal safaribilar runt oss och vår chaufför pekar på en av bilarna och säger att det är National Geographic. Skulle inte vara det minsta förvånad ifall det var så.

Vi ska så klart fortsätta att leta efter noshörningar men nu har vår chaufför fått fler tips i sin mobil. Cirka femton minuter senare hittar vi två geparder.

Här fortsätter resan