Dagsutflykt till staden Limenas, Thassos

Souvenirer i Limenas
Vi befinner oss på ön Thassos i Grekland, en veckas charter. De första tre dagarna har vi upptäckt stranden både söderut och norrut. Stranden där vi bor är Golden Beach, en lång strand på öns östra sida. Nu har vi kommit till fjärde dagen och vi ska åka lokalbussen till staden Limenas. 

Tidtabell för bussen finns i receptionen på vårt hotell. Busshållplatsen finns på gatan nästan utanför hotellet. Bussen vi har valt att åka med går 10:20. Hur vi tar oss hem har vi inte bestämt ännu men en taxibil ska kosta 20 Euro har vi fått veta. 

Bussen kommer på utsatt tid. Jag är lite orolig för bussresan eftersom vi måste över bergen igen. Bussen som körde oss hit hade lite problem i vissa svängar. När jag får veta att lokalbussen kör helt andra vägar blir jag lugn och glad över att få se något nytt.

Bussen kör först längst norrut på vår strand. Här vänder den och kör längs hela stranden ända ner till den södra delen av vår strand. Här har vi inte varit så det är kul att få se lite även här. Sen kör bussen upp över bergen, men helt andra vägar än vi åkt tidigare. Den här vägen är inte alls lika läskig.

Intressant längs vägen, när vi närmar oss Limenas, är att det finns ett marmorbrott. Man bryter marmor på ön och på båda sidor om vägen kan man se stora block med marmor. Vad jag kan minnas har jag aldrig sett sådant tidigare. 

I Love Thassos
Marmor bryts på Thassos

Framme i Limenas stannar bussen på något busstorg. Jag tar ett foto på bussen för att veta hur den ser ut när vi ska hemåt igen. Vi har stannat vid hamnen och vi följer vattnet en bit bort innan vi hittar affärer och restauranger. Mitt mål är också att vi ska titta till de utgrävningar som finns här.

Vi går in i några souvenirbutiker. Sätter oss en stund på ett utomhus cafe för att bara njuta av tillvaron. Vi fortsätter sen längs en gata full av souvenirer. När vi går längs gatan med souvenirer är vi hela tiden på väg mot utgrävningarna. 

Utgrävningar på Thassos

Janne nere vid vattnet

Jag tittar in i en av alla gränder längs gatan och ser havet. Vi väljer att gå in i gränden för att titta till havet. Här alldeles vid havet finns också en uteservering full av folk. Vi hittar ett bord för två och slår oss ner. Här ser vi havet och båtar och gatan är full av människor som promenerar. Det här är en alldeles perfekt plats för oss. 

Gatan med souvenirer är femtio meter bort. Vi går tillbaka dit och söker oss fram till utgrävningarna, som var mycket närmare än vi trott. Det visade sej att det är det alltid är stängt på tisdagar. Vi tar några bilder utifrån genom staketet och lämnar sen platsen. Det finns bra mycket mer utgrävningar än det vi har sett. Det finns bland annat någon amfiteater som vi inte letade efter.

Klocktorn i Limenas

Liten kyrka i Limenas

Som kuriosa så finns det ett UNESCO världsarv nära staden Kavala på fastlandet. Som jag uppfattat det så är utgrävningarna här på Thassos rester av samma historiska epok. I så fall bör det man hittat härstamma från några hundra år före Kristus. Rätt imponerande!

Strax bredvid utgrävningarna finns någon liten kyrkan som vi fotograferar innan vi går tillbaka till souvenirgatan. Här väljer en av restaurangerna för lunch. Från restaurangen ser jag gatan och över gatan har man hängt en massa paraplyer. Har sett sådant tidigare och jag tycker det är lite coolt.

Det finns säker mer man kan göra i staden, men vi väljer att ta oss hemåt igen. Vi väljer taxibil den här gången. Det är lite slöhet att vi väljer taxi men det finns också ett annat skäl. För att komma till Golden Beach måste vi passera byn Panayia. 

Restaurangen för lunch

Utsikt från Panayia

Panayia är en liten fin by en bit upp i bergen. Byn är helt troligt är värd en egen liten utflykt. Vi ber taxichauffören stanna till så att vi kan få ta några utsiktsbilder över Golden Beach. Han stannar så klart längs vägen och jag hoppar ur bilen. 

På kvällen är vi tillbaka på Golden Beach. Vi äter middag på Ammos Beach Bar, bara för att prova något nytt igen. Middagen blir bra och avslutas med att vi blir bjudna på ozuo. Det har varit en jättebra dag när vi har fått upptäcka något nytt. I morgon blir det en dag på stranden...  

Här fortsätter resan