Båtutflykt och Marble Beach, Thassos

Hamnen i Limenas
Vi befinner oss på ön Thassos i Grekland. Vi ska vara här i en vecka och har kommit till veckans andra utflykt. Idag ska vi åka båt längs den norra kusten göra några stopp för att bada.

Vi blir hämtade vid hotellet och det är fler turister från vårt hotell som ska med på utflykten. Båten ska starta vid hamnen i Limenas så det är dit vi blir körda.

Vi går ombord på Viktoria, en ganska vanlig typ av utflyktsbåt. Vi sätter oss utomhus och hoppas att vi hamnar i solen. Antalet passagerare är rimligt så det finns utrymme för alla. 

Vi startar som sagt i Limeras hamn och åker sen öster ut och ner längs den östra kusten. Längs vägen får vi information i en högtalare om vad vi ser längs kusten. Guidningen är helt perfekt med bara kort information och sen är det tyst igen. 

När vi passerar Golden Beach, som är stranden där vi bor, får vi veta att berget vi ser är Hypsarion, Thassos högsta berg. Intressant tycker jag eftersom det är berget vi ser från balkongen på hotellet. Berget är cirka 1200 meter över havet. 

Berget Hypsarion

Bad i klarblått vatten

Som kuriosa jämför jag berget med Åre. Restaurang Stormköket på Åreskutan ligger 1274 meter över havet. Den ligger där man lämnar kabinbanan och då är man högt. Slutsatsen är att Hypsarion i så fall är nästan lika högt. Fascinerande!

Båten åker söderut nästan en timme innan vi stannar. Här får vi bada från båten i klarblått vatten. Till min glädje finns det en bra stege så man kan ta sej i vattnet och upp igen utan problem. Vi badar så klart en stund. Vi har våra cyklop med oss men i alla fall jag ser inget spännande.

Här stannar vi för lunch

Marmorbrott

Nästa stopp gör vi in en vik framför ett hotell. Här får i också bada i klarblått vatten och medans vi badar ordnar personalen fram lunch till oss alla. Lunchen ingår och det som serveras är hamburgare, grillspett, grekisk sallad och till det bröd. Maten är alldeles utmärkt för att ha blivit serverad på en båt. 

Efter lunch sitter vi på båten i solen. Några andra turister har upptäckt att det finns små vinflaskor att köpa så vi hakar på den idén. När personalen är klara med lunchbestyren kör båten vidare. Nästa stopp visar sej bli jätteintressant.

Marmorbrottet vid stranden

Marble Beach

Längs kusten har vi sett stora vita områden i bergen. Det vita är marmor och det bryts marmor här på ön. Bland annat har vi sett det längs vägen från Golden Beach till staden Limenas. Nu ser vi det på fler ställen längs kusten. Nästa stopp blir Marble Beach, en strand full av marmor.

Båten stannar en bit ut i havet alldeles bredvid ett marmorbrott. Vi får simma in till stranden cirka 150 meter bort så tyvärr inga närbilder på stranden. Stranden är i vilket fall som helst alldeles vit av marmor. Det mesta är små stenar, små vita stenar. Stranden är fin och det är riktigt fascinerande. Båten ligger still ganska länge så vi har tid att bada här och sen simma tillbaka till båten. 

Ännu en strand längs kusten

Vår utflyktsbåt Viktoria

Efter det här stoppet kör båten lugnt vidare norrut och hemåt igen. Vi stannade inget mer men vi passerar några fler stränder. Precis som Marble Beach ligger de alldeles nedanför bergen. Vi ser människor på stränderna så troligen kan man ta sej till stränderna med bil. 

Vi lämnade Limenas hamn strax efter 9 i morse och när vi är tillbaka i samma hamn är klockan strax efter 15. Det har varit en trevligt båtutflykt där Marble Beach var den absoluta höjdpunkten. Vi blir upphämtade och körda tillbaka till hotellet.

Nu har vi bara en dag kvar på semestern. Det troliga är att det blir en dag på stranden...

Här fortsätter resan