Vaholms Brohus över Tidan, Skövde

Vaholms Brohus över Tidan
Vi är på väg till Mariestad, kanske för sista gången. Vi har inte bråttom dit så vi kör lite omvägar för att se några nya platser och sevärdheter. 

Vi har hittills under dagen besökt Älgarås kyrka som tillhör Töreboda, därefter åkt in i Töreboda stad. När vi lämnar Töreboda är vi på väg till nästa sevärdhet. 

Från Töreboda centrum förflyttar vi oss cirka - minuter söderut med bilen. Nu befinner vi oss snart i Skövde men inte alls långt från Mariestad. När vi närmar oss det vi ska besöka står det skyltat med ett kulturminnesmärke Vaholms brohus. 

Vi svänger där det står skyltat och vi kommer in på en grusväg. Det känns lite märkligt att ett kulturminnesmärke ska finnas här, en bit in på en grusväg. Vi åker inte särskilt långt innan vi ser vad vi letar efter, det röda huset som är en bro. 

Kulturminnesmärkt brohus

Jag vid Vaholms Brohus

Vi kör fram så långt vi kan komma, parkerar bilen och kliver ut. Vaholms Brohus är ett rödmålat hus med väggar och tak. Väggarna på husets kortsida finns inte utan där är istället öppningen till en bro. Vi fotograferar från flera håll innan vi väljer att gå över bron eller kanske går vi genom brohuset.

Vaholms Brohus byggdes någon gång i mitten av 1800-talet och bron leder till en privat gård. Brohuset har blivit renoverat så helt troligt kör ägarna till gården bil över bron. Vi har ingen större anledning att göra det eftersom vi inte ska till gården. 

Vaholms Brohus invändigt

Janne vid Vaholms Brohus

Under Vaholms Brohus finns ån Tidan, vilket får min värld att falla lite på plats. Tidan känner jag till från Mariestad och där vet jag att ån rinner ut i Vänern, en plats jag sett varje gång vi varit i Mariestad. Jag läser mej till att Tidan börjar någonstans i närheten av Ulricehamn och den slutar i Mariestad.

Vill också nämna att naturen runt brohuset var ganska fin, i alla fall den här tiden på året och i solsken. Träden var gröna och Tidan var blå, riktigt blå i rätt solljus.

Tidan vid brohuset

Tidan vid brohuset

Vi går över bron, fotograferar, läser informationsskyltar och går tillbaka över bron igen. Nu kliver vi in i bilen och kör vidare. Klockan närmar sej 16:00 på eftermiddagen och dagens omvägar får vara slut. Vi har ungefär 25 minuters bilresa innan vi är i Mariestad så nu kör vi raka vägen dit.

Här fortsätter resan