Saker man kan göra i Laxå

Ramundeboda kyrka mitt i Laxå
Vi är på väg till Mariestad och som många gånger tidigare så stannar vi i Laxå för att äta lunch. När man åker igenom Laxå upplever man staden som mycket liten och därför kanske ointressant. Det är en plats man bara åker igenom eller stannar för att äta. Idag äter vi på Grindstugan alldeles vid rondellen, som man passerar på vägen genom staden.

Efter lunch och Laxå ska vi göra en omväg till Mariestad för att se lite nya platser. Eftersom vi befinner oss i Laxå så vad passar bättre än att börja vår sightseeing där. För att få lite inspiration så googlar jag "saker att göra i Laxå". Till min stora förvåning visar det sej att det mesta man kan göra i Laxå som turist har vi redan gjort. Hm! Vi har tydligen stannat där flera gånger.

Ramundeboda kyrka - Kyrkan byggdes ursprungligen på en annan plats men sedan slutet av 1800 talet har den stått i centrala Laxå. Det är en träkyrkan och träbitarna på kyrkans utsida ligger liksom i ett volangliknande mönster, det är i alla fall för mej ett nytt sätt att bygga kyrkor. Tror det kan vara vanligt i det här området. Man hade kunnat komma in i kyrkan om man bett någon på pastorsexpeditionen öppna men det visste vi inte när vi var där. 

Fiket vid Borasjön

Nära Borasjön, för matsäcken

Borasjön - Borasjön ligger strax söder om Laxå och för oss är Borasjön en rastplats. Här kan man sitta och äta sin medhavda matsäck och toaletter finns innan man kör vidare. Det finns rastplats på båda sidor om vägen men det är som jag uppfattar det bara när man åker norrut som man kommer nära sjön. 

Väldigt nära Borasjön, ännu lite längre norrut, finns även Ramundeboda klosterruin. Det är väl här gissar jag att Ramundeboda kyrka en gång låg. Här finns även ett litet café vid vattnet. Här i närheten finns också möjlighet att bada i sjön.

Porla Brunn

Tivedskogen

Porla Brunn
- När man åker längs vägen kommer ett trafikmärke som visar att här finns något av kulturhistoriskt intresse, en sådan där kringla. Vi åkte in där en gång tidigare i år, bara för att se något nytt. Där fanns någon brunn och någon staty jag inte minns längre. Mer än så var det inte. Som jag ser det finns det var det en helt ointressant plats, men platsen har väl haft en storhetstid. Vad vet jag.

Tiveden - Här i krokarna finns massor av skog och delar av den är Tivedens Nationalpark. Vi besökte nationalparken för något år sedan och det är verkligen en jättehäftig skog. Från Laxå tar det cirka 30 minuter med bil att komma till nationalparken. Något som verkligen rekommenderas.

Så vet ni alla att Laxå är ingen stad man bara åker igenom. Alla bilder på sidan är från tidigare resor när vi stannat till i Laxå. Vi äter vår lunch och kör vidare en omväg till Mariestad, för att få se lite mer av världen. Nästa stopp blir en helt fantastisk kyrka.

Här fortsätter vår resa