Schaffhausen är en jättefin stad

Haus zum Ritter
Vi skulle ha rest hem till Sverige igår men SAS ställde in våra flighter. Nu har vi biljetter så vi kan komma hem i morgon. Gårdagen blev lite si och så på grund av de inställda flygen. Vi hittade i alla fall ett tåg till staden Winterthur och slog ihjäl lite tid där. 

Idag har vi bestämt oss för att det ska bli en bra dag eller åtminstone än bättre dag än igår. 

Vi bestämmer oss för att ta tåget till staden Schaffhausen. Staden ligger ganska  nära gränsen till Tyskland. Staden ligger längs floden Rhen och härifrån kan man ta sej till Rhenfallen. Rhenfallen har jag hört talas om när jag googlat utflykter från Zürich men vet inte mer än så.

Med lite hjälp av personal vid biljettautomaterna har vi strax varsin biljett till staden. Vi har upptäckt att det är så otroligt smidigt att åka tåg här i Schweiz så man vill verkligen åka tåg.

Vi kliver på tåget och efter cirka 15 minuter är vi i Winterthur, staden där vi var igår. Här ska vi byta tåg och idag känner vi oss världsvana. Vi vet precis hur det ser ut och vi vet var spåren ligger. Snart sitter vi på tåget till Schaffhausen.

Fint hus i Schaffhausen

Gågata i Schaffhausen

Jag gillar Schaffhausen redan när tåget rullar in på perrongen. Vi har precis åkt förbi Rhenfallen och vi ser floden Rhen från tåget. Vi hoppar av tåget och jag plockar fram Google Maps. 

Vi vet ingenting om staden eftersom även den här dagen är helt oplanerad. Staden har något som heter Altstadt och det låter bra. Vi följer kartan och kommer fortare än i anar fram till riktigt fina platser. 

St. Johann i Schaffhausen

Vacker byggnad, fontän och staty

Staden visar sej vara bra mycket finare än vi hade förväntat oss. Här finns gamla hus med fina målningar, en typ av målning jag aldrig har sett tidigare. Haus zum Ritter är ett av husen som är fantastiskt målade. De ursprungliga målningarna är från 1300-talet.

Många hus i staden är fyllda av en massa fina detaljer som gör husen speciella. Många av husen i stadens gamla kvarter är verkligen fina. 

Restaurangen vid Rhen

Restaurang Günterhof, vid Rhen

Mitt i staden ligger en kyrka, St. Johann. Den ser fin ut men vi går inte in i den just nu. Staden är fin nog att bara titta på ändå. Längs gatorna finns restauranger och barer. Det är fint väder så många sitter på uteserveringar och det ser så trevligt ut.

Vad vi vet så ska det någonstans i den här staden finnas ett litet turistigt tåg som kan köra oss till Rhenfallen. Vi följer den största turistgatan och strax finns det skyltat till tåget. Platsen där tåget startar är Schifflände och ligger längs Rhen. Härifrån finns även utflyktsbåtar som åker på floden Rehn, kanske för att komma till Rhenfallen.

Turisttåget till Rhenfallen

Även båtutflykter finns vid Schifflände

Vid Schifflände finns en välbesökt restaurang alldeles vid floden, Günterhof. Jag hade gärna satt mej där en stund men vi hittar en tidtabell för turisttåget och vi förstår att det snart ska gå. Vi fixar biljett och snart kommer tåget åkande. Vi hoppar på och åker med en liten sightseeingtur runt staden innan tåget bär av mot Rhenfallen. Cirka 25 minuter senare är vi framme vid fallen. 

Rhenfallen visar sej vara en utflykt över all förväntan.

Här fortsätter resan