Europas största vattenfall, Rhenfallen

Utsikt från restaurangen
Vi skulle egentligen ha flugit hem från Zürich redan igår men SAS ställde in våra flighter. Nu har vi biljetter så att vi kan flyga hem i morgon klockan 7. 

För att göra något vettigt av en oplanerad dag har vi tagit oss till staden Schaffhausen. Vi har promenerat genom staden och den visade sej vara jättefin. Vi har tagit oss fram till en plats som heter Schifflände. Här har vi hittat det lilla turisttåget som kan ta oss till Rhenfallen. Rhenfallen är Europas största vattenfall.

Vi hoppar på turisttåget som börjar med en liten kort sightseeingtur i själva staden. När den är över kör tåget ut från staden, fortsätter sightseeingen lite grann och avslutar turen cirka 25 minuter senare. Då är vi framme vid Rhenfallen.

Jag har läst om Rhenfallen när jag planerade Zürich men tyckte inte det verkade vara så intressant. Så fel jag hade. Rhenfallen visade sej vara en fin och rätt fascinerande plats. När vi hoppar av tåget är det fullt av turister överallt och turistigt är det. Alla är på en liten yta mellan småhöga berg och själva vattenfallet. 

Janne vid Rhenfallen

Jag vid Rhenfallen

Här finns en restaurang, säkert någon glasskiosk, offentliga toaletter och någon kö till biljetter så att man kan åka båt alldeles framför fallet. Janne och jag tar oss ganska direkt till restaurangen. Restaurangen ligger en trappa upp och där finns en stor veranda. Från restaurangen är vattenfallen alldeles framför så utsikten är fin.

Rhenfallen

Turister i båt framför fallen

Köket håller på att stänga men en tallrik pommes frites kan vi få. Vi beställer det och varsin öl. Vi sitter här en stund och bara tittar ut över fallen och vad som händer runt omkring. Vi funderar även över hur vi ska ta oss härifrån när det blir dags. Turisttåget finns alltid men vi ser även det riktiga tåget uppe på berget, men är lite fundersamma på hur man tar sej dit. 

Efter lunchen börjar vi gå längs Rhen och det är en jättetrevlig promenad. Promenaden börjar platt, sen blir det lite trappor så man kommer högre upp. Längs trapporna är man nära fallen hela tiden. Sen går promenaden in i en liten skog. Här och där finns små utsiktsplatser och man hör fallen hela tiden. 

Nedanför restaurangen

Restaurangen på håll

Senare kommer man till en bro, där man promenerar längs tågspåret. Bron går över floden och man ser fallen bakifrån. Hela promenaden hör man fallen och den största del av promenaden ser man även fallen, från lite olika vinklar. 

På andra sidan bron finns något turistområde och någon kyrka men vi tittade inget närmare på något av dem. Här finns även till vår stora glädje skyltar till det vanliga tåget. För att komma till det vanliga tåget behöver man gå en trappa nedåt. Vi tar trappen och sätter oss på perrongen och väntar.

Tågbron och Rhenfallen
Tågbron över Rhen

Utflykten till Rhenfallen har varit jättetrevlig. Vi har varit här i flera timmar, haft fint väder och fått en jättetrevlig och lite annorlunda promenad. Att ha fått se Rhenfallen var riktigt coolt. Det är ändå Europas största vattenfall. För några veckor sedan visste jag inte ens att det finns ett vattenfall i floden Rhen, men nu vet jag det.


Något turistområde
Vi väljer Schaffhausen

Nere på perrongen har vi välja att åka till Winterthur och byta tåg för att komma till flygplatsen där vi har vårt hotellrum. Vi kan också välja att åka tillbaka till staden Schaffhausen. Det är inget svårt val och vi är helt överens om att vi väljer staden Schaffhausen. Vi började utflykten där tidigare idag och vi tyckte det var en jättemysig stad. 

Vi väljer därför att slå ihjäl ytterligare några timmar i Schaffhausen. Snart kommer tåget och vi är på väg.