Sightseeing i Salalah III - Museum om Frankensence Land

Ingången till museet
Vi befinner oss i Oman, i staden Salalah. Idag är vi på utflykt för att titta lite närmare på staden. Vi har varit i de centrala delarna och tittat på en moské, ett sultanpalats och en souq. 

Tidigare i veckan har vi gjort en ökensafari och tittat på platser som varit betydelsefulla för handeln med rökelse.

Handel med rökelse har pågått flera tusen år tillbaka i tiden. Några platser här i Oman är även klassade som världsarv av UNESCO. Platserna går alla under samma namn, The Land of Frankinsence. Nu ska vi åka till ytterligare en plats som ingår i världsarvet.

Vi åker till Al Baleeds Arkeologiska Park som ligger i utkanten av östra Salalah, alldeles vid havet. Vi kommer inte att gå omkring och titta på utgrävningarna. Vi ska besöka det museum som tillhör platsen, ett museum om Frankensence Land. 

Platsen är ett världsarv

En hel del om Omans sjöfart

Vi parkerar bilen, Janne tar med sej en flaska vatten från bilen och vi går ut i värmen. Utanför bilen tar Janne en klunk vatten. Vår chaufför informerar honom om att det är ett olämpligt beteende av Janne att dricka vatten utanför bilen. Anledningen är att vi befinner oss i Ramadan och för att visa respekt bör han inte dricka vattnet när befolkningen i landet fastar helt så länge solen är uppe. 

Rökelse

Rökelse

Rökelse
Rökelse

Vår chaufför går och köper biljetter och så går vi in på museet. Varken Janne eller jag brukar vara särskilt roade av museum. Det är ofta mycket saker att titta på och alldeles för mycket text att läsa. Den känslan får jag lite här också. Det är fint fixat absolut och vill man veta historien om rökelse så är det absolut ett museum värt att besöka.

Min behållning av museet är nog att jag lärde mej att Oman varit en stor sjöfartsnation, i storlek med Portugal. Jag lärde mej också att Oman för länge sedan varit i konflikt, kanske krig, med just Portugal.  Det kändes lite oväntat att två länder som ligger så långt ifrån varandra skulle ha varit ovänner, men konflikten handlade så klart om sjöfarten. Mer än så vet jag inte.

En meteorit

Information om meteoriten

Museet innehåller mycket information om sjöfarten och så klart även om utgrävningarna och rökelse. Bland annat visas det alla möjliga färger. Bilderna ovan visar exempel på hur det kan se ut. 

Något som fanns på museet som verkligen intresserade mej är en meteorit som har slagit ner i Oman. Jiddat al Harasis är den plats i öknen där den har slagit ner. Delar av meteoriten ligger alldeles öppet i en monter så man kan känna på den. Den kändes som en ganska vanlig sten men fascinerande är att veta att stenen varit i rymden.

Vi lämnar museet och går ut på gården, tror att vi ska ta en promenad även på det arkeologiska området, men det ligger för långt bort så vi går inte dit. Vi tar istället ännu en bild på ett rökelseträd och sen tillbaka till bilen.

Rökelseträd

Porten in till världsarvet

Nu ska vi åka vidare till en av de platser jag sett fram mot att besöka. Vi ska besöka en plats där det finns massor av små vattenfall. Vi ska åka till Wadi Darbat.

Här fortsätter resan