Sightseeing i Doha, Qatar med privatchaufför

Minnen från fotbolls-VM i Qatar
Vi befinner oss i Doha i landet Qatar. Vi skulle egentligen åka till Salalah i Oman men missade flighten från Doha till Salalah. Anledningen till missen är ett snöfall på Arlanda som gjorde att vi blev försenade redan i starten. Vi blev kvar i Doha och Qatar Airways betalar allt. Nästa flight till Salalah kommer att gå exakt ett dygn senare än vi planerat. 

Vi skulle ha rest till Doha redan våren 2020, men resan blev inställd på grund av Covid-19. Programmet var klart för fyra dagars vistelse här och det är bara att ta till en lite kortare version nu när vi ska vara här i ett dygn.

Vi har börjat med att ta taxi till Souq Waqif. Där hoppades vi hitta en hop-on-hop-off buss, men på grund av Ramadan finns det inga bussar. Vi har istället blivit upplockade av en kille från Bangladesh som erbjudit sej att köra oss runt i Doha för en rimlig summa pengar. Klockan är ungefär 12 på dagen när vi hoppar in i hans bil.

Han börjar med att köra ut mot Cornichen, promenadstråket längs vattnet. Här stannar han vid en plats där vi ser skylinen med alla höghusen. Här ser vi också rester från fotbolls-VM som varit i Qatar för bara några månader sedan. Här finns också en liten hamn med båtar. Vi hoppar ut en liten stund och tar några foton.

Mer VM och skylinen i bakgrunden

En liten hamn längs Cornichen

Nästa gång bilen stannar har vi kommit fram till platsen där alla höghusen finns. Det är verkligen många höghus och de är byggda i alla tänkbara former. Det är rätt snyggt och maffigt!

När vi kliver in i bilen igen så blir vi körda till Katara Culture Village. Vi får berättat för oss att området är ganska nybyggt. Killen i bilen går med oss runt på området för att vi inte ska missa något. Han är duktig på engelska och det är helt klart att han har gjort sånt här tidigare. Vi är inte de första turister han tar hand om.

Imponerande byggnader

Imponerad av alla byggnader

Vår chaufför visar oss först en moské och någon minaret. Han tar oss sen vidare till en stor fontän som han säger kan vara jättefin på kvällarna, med ljus och spel. Jag har fått syn på huset som ser ut som ett paket inslaget som present och vill så klart titta närmare på paketet. Vid fontänen imponeras jag också av några fina väggmålningar. Vi går sen tillbaka till bilen och nu kör han ut oss på "The Pearl".

Katara Culture Village

Katara Culture Village, en moské



Fin väggmålning
En stor fontän i Katara Culture Village

Nu har vi förstått att det är väldigt långa avstånd här i Doha. Det är ingen stad man gående tar sej igenom. Visst man kan nog gå precis överallt men det tar tid och det är långa avstånd. Jag är glad att den här killen hittade oss. 

När vi kommer fram till The Pearl kör han oss till en liten parkeringsplats. Vi föreslår själva att vi kan gå runt själva i en halvtimme. Han kan vänta, och vila sej lite i bilen så kommer vi tillbaka. Vår chaufför är muslim och han fastar så kanske börjar han bli lite trött och hungrig. 

Hus byggt som ett presentpaket

En amfiteater i Katara Culture Village

The Pearl är en konstgjord ö eller flera öar. Det hela är väldigt nybyggt och fullt av bostäder och kanske finns det något hotell. Redan innan vi stannat bilen ser vi bland annat Ferraris showroom. 

Vi följer en av promenadstråken runt det område där vi har blivit släppta, vänder och går tillbaka. Vi går över en bro och går fram till Ferraris showroom, tar några foton och går sen tillbaka till bilen. Chauffören har inte vilat sej utan när vi kommer står han utanför bilen och pratar med någon.

The Pearl

The Pearl

Visst hade det varit roligt att gå in i någon av butikerna eller sätta sej en stund på ett café, men i stort sätt allt är stängt. Det pågår Ramadan och på många platser ser man eller hör man orden Ramadan Kareem, som väl ungefär betyder Lycklig Ramadan.

Delar av The Pearl

Ferrari showroom på The Pearl

Vi ber killen köra oss hem till hotellet och det gör han. Janne går in till ATM automaten i hotellets foajé, plockar ut de pengar som saknas för att betala vår chaufför. Det har varit en lyckad sightseeingtur och jag är glad att vi nappade på hans erbjudande. Jag är hur nöjd med vad vi har fått se av staden. Resten av kvällen tillbringar vi på hotellet.

Här fortsätter resan