Sightseeing i Salalah II - Sultan Qaoobos moské, ett palats och en souq

Sultan Qaoobos Mosque
Vi befinner oss i Oman och bor på hotell nära staden Salalah. Just idag är vi på utflykt för att se själva staden och lite andra saker runt omkring. Vi har precis besökt en plats som lokalbefolkningen gärna besöker, Ain Razat. Nu kör vi vidare in i staden Salalah.

Vi kör rakt in i stadens centrala delar och jag förstår att vi är i närheten av 23 July street (som är en väldigt lång gata). Vi kör raka vägen fram till Sultan Qaoobos Mosque som ligger väldigt centralt i staden.

Sultan Qaoobos Mosque blev klar 2009 så det är en ganska ny byggnad. Sultan Qaoobo var sultan i Oman under åren 1970-2020. Det är sultanen som låtit bygga den här moskén som är en av de större i Oman. 

Det är möjligt för icke-muslimer att besöka moskén även invändigt. Just idag kunde vi ändå inte komma in i moskén och heller inte ta oss in på området. Vi får nöja oss med att stå utanför staketet och låta vår chaufför och guide berätta om islams lära. Anledningen till att moskén var stängd tror vi är på grund av Ramadan. 

Sultan Qaoobos Mosque

Sultan Qaoobos Mosque

Sultan Qaoobo var 79 år när han avled 2020 och han hade inga barn. Den person som är sultan och premiärminister av Oman idag heter Haitham bin Tariq. Om jag förstått det hela rätt så är det en kusin till Qaoobo.

Vår chaufför kör sen runt oss lite i det centrala affärsområdet. Han frågar om vi vill stanna men det mesta ser ut att vara stängt så vi väljer att inte stanna. Det är i alla fall jättekul att fått se hur det ser ut. Vi lämnar de centrala delarna och kör vidare. 

Symbolen för Oman
Portens till sultanens palats

Nästa gång vi stannar har vi kommit till Qasr al-Hosn. Bilen har parkerat alldeles framför en enorm mur som sträcker sej längs hela gatan. I muren finns en stor bilinfart med stängda dörrar. På båda sidor om infarten finns två stora märken eller symboler i svart och guld.  

Bakom murarna finns ett palats som tillhör sultanen. Här bor han när han besöker området runt Salalah. Vad vi kunde se förutom murarna var skymten av en minaret. Symbolerna vid sidan om porten är nationella symboler för Oman. Symbolen består av två svärd och framför svärden något för mej okänt. Ovanför svärden finns en typ kungakrona. 

En minaret bakom muren
Symbol för Oman

Vi kör vidare till en närbelägen souq, Souq Al Hisn. Det är en ganska liten souq men ändå trevligt att gå omkring där en stund och titta. Den viktigaste varan som säljs här är alla små bitar av kådan, rökelsen. Hela området runt Salalah har en historia med rökelse, Frankinsence Land. 

Jag är inte mycket för att shoppa men får med mej både lotion och en väska härifrån. En lotion gjord av rökelse och med en doft av rökelse samt en turistig tygkasse med kameler och texten Oman. Kände mej nöjd ändå med mina turistiga köp. 

Souq Al Hisn
Rökelse till försäljning i souqen

När vi lämnar souqen kör vi längs en lång fin strand. Stranden används inte till något en västerlänning önskar utan den finns bara där. Vi följer stranden och kommer strax fram till nästa sevärdhet, ett museum om Frankinsence Land.   

Här fortsätter resan