Ett oplanerat besök i Doha, Qatar startar med Souq Waqif

Souq Waqif
Den 25 mars befinner vi oss på Arlanda för att vi ska flyga till Salalah i Oman för en veckas semester. För att komma till Salalah behöver vi byta plan i Doha, Qatar. Vi har bara en timme på oss i Doha innan vi ska flyga iväg med nästa flygplan. Vi tycker att det är lite kort om tid men även på Arlanda får vi veta att det kommer vi att hinna. 

Vi ska flyga med Finnair/Qatar Airways till Doha och vårt plan ska lyfta klockan 15:10. Den sista timmen innan vi ska lyfta har det snöat rejält på Arlanda. 

På grund av snöfallet kommer vårt plan inte iväg förrän runt en timme senare. När vi kliver av planet i Doha möts vi alldeles utanför flygplanet av en kille som berättar att vårt nästa plan har redan lyft. 

Samma kille hjälper oss tillrätta precis allt och följer oss slutligen genom passkontrollen ut till taxibilen. Vi ska få bo på Hyatt Regency, ett Qatar hotell, inne i Doha. Nästa plan till Salalah går om exakt ett dygn. 

Det är tidig morgon, runt klockan 5, när vi kommer fram till hotellet och kan lägga oss i en säng och sova. Vi blir bjudna på hotellrum, transfer till flygplatsen, frukost, lunch och middag. Qatar bjuder på allt. Vi är inte det minsta bekymrade utan istället väldigt nöjda med hur det blev.

Souq Waqif

Souq Waqif

Till saken hör att vi redan våren 2020 skulle ha rest till Doha. Jag hade läst på och gjort mitt program för att vara i Doha i fyra dagar. Den resan blev inställd på grund av Covid-19. Nu kommer vi att få ett helt dygn i Doha, alldeles gratis. Det ända vi saknar är våra resväskor. 

Efter att ha sovit några timmar äter vi frukost och ger oss sen ut på stan. Vi börjar med att ta en taxi till Souq Waqif, där hoppas jag att vi ska kunna hitta en hop-on-off-bus. Vad vi inte riktigt har tänkt på är att Ramadan precis har börjat.

Restaurang Parisa

Uteserveringar vid Souq Waqif

Vi hoppar ur taxibilen vid Souq Waqif, som är en av Dohas mer kända sevärdheter. Det är en fin souq med massor av butiker. De flesta butikerna ligger i byggnader med tak som ofta är byggda med valv. Här finns även restauranger och cafeér med uteserveringar. Till min stora glädje hittar jag restaurang Parisa, en persisk restaurang med fantastisk inredning. Den restaurangen fanns på min att-göra-lista våren 2020. 

Souq Waqif

Souq Waqif

Det känns nästan overkligt att vi går omkring i denna souq. Allt är så oplanerat och vi har inte sovit många timmar så vi är lätt förvirrade. Att vi har kommit hit precis när ramadan infaller är så klart en miss från vår sida. Det är ganska tomt på gatorna för de flesta butikerna är stängda och restaurangerna kommer väl troligen att öppna i kväll när solen har gått ner. Det är i vilket fall som helst jättekul att ha vara här. 

När vi tycker att vi har tittat klart på denna souq hittar vi av en tillfällighet platsen där hop-on-hop-off-bussen har sin hållplats. Vi går dit och konstaterar att idag finns det inga bussar alls, på grund av ramadan. Jaha, då behöver vi ta oss runt på något annat sätt. 

Konst i Souq Waqif

Oscars butik i Souq Waqif

När vi står vi hållplatsen och funderar över hur vi ska fortsätta dagen kommer en kille med bil fram till oss. Han förstår att vi vill åka sightseeingbussen som inte finns idag. Han erbjuder sej att köra oss runt till de platser vi vill se. Vi får betala per timme och han räknar med att en sightseeingtur med honom kan ta 2-3 timmar. Den betalning han vill ha är helt rimlig så vi nappar på hans förslag. Vi hoppar in i hans bil och fortsätter sightseeingen i Doha. 

Här fortsätter resan