Heliga Birgittas Bönegrotta i Finsta

Staty av Heliga Birgitta

Vägarna börjar bli isfria och våra små utflykter i närområdet kan ta fart igen. Idag har vi gjort en liten sightseeingtur i Roslagen. När vi lämnar Täby kör vi mot Åkersberga och därifrån fortsätter vi norrut. Första stopp blir en badplats vi inte känner till sedan tidigare, Breviksbadet. 

Breviksbadet strax norr om Åkersberga ser ut att kunna vara ett fint bad på sommaren. Här finns jättestora gräsplan, en stor lekplats, stränder och klippor. Roligt för oss just idag var att här fanns också massor av svanar. Tyvärr vänder alltid svanar stjärten till och simmar iväg bortåt när man kommer med sin mobil och vill fotografera.

Vi kör vidare norrut och tittar till Havskattens Hamnkrog. Här finns en liten båthamn och som sagt en krog, men en dag som idag mitt i vintern är allt helt öde. Vi försöker oss på att köra upp till krogen men det höll på att gå riktigt illa på den isiga uppförsbacken. 

Vi kör vidare till Roslags-Kulla och svänger in vänster. Strax kör vi förbi Wira Bruk, en ganska intressant plats där vi varit tidigare så vi kör bara förbi. Några fler badplatser finns på planeringen men överallt är det is och vi vill inte halka mer idag. 

Vi kör till Cissi och Clara, en restaurang och gårdsbutik i Torvalla. Restaurangen är stängd men gårdsbutiken står öppen utan personal. Vi köper med oss en burk ramslökssalt och fryst lammfärs. Betalar gör man via Swish. Platsen har vi känt till länge så det var roligt att få titta till den. 

Ingången till grottan

Grotta och böneplatsen

Nästa stopp blir Husby-Sjuhundra kyrka. Det är en väldigt liten kyrkan och den är stängd så vi kommer inte in. Vi tar ett varv runt på kyrkogården och tittar på de runstenar som finns. Runsten med nummer 539 sägs vara från 1000-talet och säkert är kyrkan nästan lika gammal. På svenska kyrkans hemsida kan man läsa att den är en av Upplands äldsta kyrkor. 

Efter att vi tittat på kyrkan kör vi till platsen som visar sej bli dagens upptäckt. Vi kör till Heliga Birgittas Bönegrotta i Finsta. Det intressanta är att Heliga Birgitta föddes på den här platsen runt år 1303. På en skylt kan man läsa att Birgitta i början av sitt liv gifte sig och fick barn. 

Vad jag vet om Birgitta annars är att hon varit vid Vadstena kloster, att hon dog i Rom och att hon därefter helgonförklarades. Hon ligger begravd i Vadstena kloster och där var vi för några år sedan, men vi har klantigt nog missat graven. 

Husby-Sjuhundra kyrka

Klippor vid Breviksbadet

Med tanke på Heliga Birgittas historia är jag förvånad över att platsen för bönegrottan inte är mer känd. Vi har åkt förbi vägskyltar om hennes bönegrotta tidigare men aldrig brytt oss. Grottan är inte märkvärdig på något sätt men ligger inbäddad bakom några stora stenblock. Om det är så att Birgitta har varit här för typ 700 år sedan är det ändå rätt häftigt.

Vi åker vidare och här lärt oss att Birgitta även hållit till i Skederids kyrka strax bredvid. Vi antar att den kyrkan är stängd så vi kör bara förbi den. Det får bli en utflykt senare i sommar. Nu kör vi bara hem, via diverse småvägar för att se något nytt.

Det blev en trevlig utflykt och det roliga var att jag faktiskt lärde mej något.