Petrinikullen och sumpråttor i Prag

Petrini Tower
Vi befinner oss i Prag och har kommit in på vår tredje dag. Idag börjar vi med att ta en taxi till bergbanan som ska ta oss upp på Petrinikullen. 

Petrinikullen ligger på floden Moldaus västra sida och jag vet egentligen inte vad vi ska gör där. Den enda anledningen till att vi ska dit är att Oscar har varit här med sin skolklass och han har ätit på restaurang Nebozizek. Vi vill därför bara se vad han har sett. Taxibilen stannar alldeles bredvid bergbanan. 

Det är lite kö när vi kommer till bergbanan så vi får vänta en stund. När vi närmar oss grindarna ser vi att man ska köpa biljetter i automaterna. De gör vi så klart och vi får vänta en stund till. Bergbanan har en tidtabell som den följer. 

Bergbanan tar inte många minuter så snart är vi uppe på kullen. Här uppe finns några olika byggnader som säkert är intressanta om man vet något, vilket vi inte gjorde. Det finns bland annat en kyrka och ett litet torn, Petrini Tower. Är man intresserad av utsikten över staden så är väl tornet intressant.

Det är kö till tornet och vi uppfattar det som att vi ska gå i trappor, vilket inte intresserar oss just nu så vi lämnar tornet. Vi går igenom en mur och på andra sidan finns just ingenting. Vi får se det som en promenad en bit från alla turister. Kan tänka  mej att det är finare på sommaren med lite grönska runt omkring.

Gammal mur på kullen

Observatoriet på kullen

Vi kommer tillbaka till bergbanan och går vidare en bit. Här hittar vi en staty föreställande Milan Stefanic. Läser man på lite får man veta att Milan var politiker och astronom. I huset alldeles bredvid statyn finns Stefanics observatorium. Här är man som turist välkommen men det öppnar inte förrän mot kvällningen. Vi köper istället varsin öl och sitter en stund på uteserveringen.

Det är lite kallt och blåsigt där vi sitter och vi ser inget mer spännande här på kullen så vi bestämmer oss för att åka ner igen. Vi har flyt när vi ska ner, vi köper biljetter och bergbanan står och väntar. 

Monument för kommunismens offer

Sumpråttor i floden

När vi åker ner inser jag att det är fin utsikt från mellanstationen vid restaurang Nebozizek (där Oscar ätit lunch med sin skolklass). Tror det anses vara en fin restaurang med fin utsikt.

Nästa stopp blir ett monument som Janne hittat i Google Maps. Monumentet finns i en trapp och består av flera utmärglade, trasiga och förstörda människor. Det är ett riktigt fint och annorlunda monument, ett minnesmonument för alla offer under kommunismen. Tycker absolut det är värt en liten omväg om man är i närheten.

Min tjeckiska lunch

Slottet och Karlsbron i bakgrunden

Rakt framför monumentet finns en bro som vi går över för att komma tillbaka till den östra sidan av floden Moldau. Spännande nog händer det saker även under bron. Vi ser djur som ser ut som stora råttor, de största kanske 50 cm från nosen till svansens slut. De är verkligen jättestora och de är många. 

Efter att ha googlat lite kommer Janne fram till att de kallas sumpråttor eller flodbäver. Flodbäver låter kanske trevligare men de såg ut som stora råttor. Ett oväntat inslag i vår promenad genom Prag.

På andra sidan bron går vi bara rakt fram, passerar bland annat Nationalteatern. En bit bort hittar vi platsen jag valt ut för lunch idag. Det blir tjeckisk mat. Efter lunchen fortsätter vi vår promenad.

Här fortsätter resan