På plats i Prag och första promenaden

Astrologiska uret
Årets första resa går till Prag. Jag har varit i Prag 1993. Vår son Oscar har varit där med sin musikklass och sjungit i åtminstone två olika kyrkor och Janne har aldrig varit där. Den här gången får Janne bestämma så det blir Prag. Det har nog hunnit hända en del sedan 1993. 

Vid lunch lyfter vi med Norwegian från Arlanda och klockan 14:00 landar vi i Prag. Vi har förbokat taxi som hämtar oss på flygplatsen och inom en timme har vi checkat in på hotell Maximilian. Vi går ut på stan direkt.

Vårt hotell ligger i de norra delarna av gamla stan så vi börjar med en Franz Kafka staty och Spanska synagogan. Runt Franz Kafka statyn står en klunga av turister och fotograferar så vi gör det samma. I synagogan ska det bli konsert så den får vi titta på en annan gång. Vi bor ändå så nära.  

Nästa Parizska! Det är gatan där du hittar alla fina märken Rolex, Prada, Hermes, Tiffany mm. Det är kul att se men vi går inte in i någon av butikerna. Är man intresserad kan jag tänka mej att det är billigare här än hemma. Vi fortsätter gatan fram bara och snart är vi vid torget i gamla stan. 

Här vid torget finns åtminstone tre kyrkor. I St. Nicholauskyrkan har Oscar uppträtt med sin musikklass. Det är en gammal kyrka med allt vad det kan innebära. Det första jag lägger märke till är en enormt stor lampa som hänger i taket och det andra som slår mej är att det är fint i takvalven. Vårt enda syfte med besöket är just bara för att Oscar har varit här.

Franz Kafka staty

Janne och St. Nicholauskyrkan

Ute på torget är det julmarknad så vi går runt lite och tittar, köper någon varm juldryck bara för att vi kan. Den är söt och troligen någon form av glögg för den sades innehålla alkohol. Här på torget finns en stor julgran full av pynt och runt hela torget finns julbelysning av alla tänkbara slag. Det är rätt fint och mysigt.

När vi befann oss på Parizska, var klockan 16:00. Varje hel timme händer det något med det astrologiska uret som finns här på torget så det har vi precis missat. Nästa stopp blir ändå att titta på det astrologiska uret. Så har vi check på den också!

Vy från gamla torget

Jag på Hard Rock Café

Nu går vi till Hard Rock Café, som ligger ett stenkast från torget. Vi har som tradition att alltid besöka Hard Rock på de platser där det finns. Här beställer vi vår första tjeckiska öl och Janne tar av tradition även en Jack Daniels´. Det blir en öl för vi ska vidare och äta någonstans.

Jag har valt ut ett ställe på samma gata där jag hoppas att vi ska få äta middag. Det är verkligen inte svårt att hitta restauranger som serverar tjeckisk mat och många av dem har höga betyg av gästerna. Den här restaurangen heter U Pivrnce. Vi går dit och blir hänvisade en trappa ner och här finns det bord. 

Bottenvåningen på restaurangen är som ett valv men vet inte om det är på riktigt eller inte. Väggar och tak, precis överallt är fyllda av teckningar. Vissa teckningar är lite småfräcka men platsen känns ändå genuint tjeckiskt. Vi frågar och får veta att Pivrnce är en seriefigur. Restaurangen är döp efter honom och alla teckningar kretsar runt honom.

Gulasch med dumplings
och potatiskakor

U Pivrnce restaurangen

Här i bottenvåningen på U Pivrnce äter vi vår första måltid här i Prag. Den här restaurangen serverar (så vitt vi vet) bara tjeckiskt och så klart är det vad vi vill ha. Jag äter någon gulasch med dumplings och potatiskakor. Dumplings ser ut som bröd, men är något annat. Det är absolut inget fel på maten, det är gott men jag har ätit roligare mat.  

När vi lämnar U Pivrnce går vi över torget igen och drar oss hemåt mot Maximilian. Vi hittar inte riktigt så vi använder oss av Google Maps. Så klart har jag studerat kartan innan och vet var närmaste pub från hotellet finns. Närmaste pub heter Prague Beer Museum. Vi stannar till här innan vi går hem. Kan ana varför de kallar sej museum, för här finns rätt många olika tjeckiska öl att välja.  

Ännu en bild från gamla torget

Janne på Prague Beer Museum

Vi väljer två öl var, fyra olika sorter, för att få smaka så många som möjligt. Det finns även Beer Tasting Flights där du provsmakar fem sorter, men det valde vi bort. Härifrån har vi nu bara två minuters promenad, runt hörnet bara. 

Första dagen i Prag har varit bra, allt enligt plan. I morgon ska vi fortsätta upptäcka staden. Vi ska ta oss till andra sidan floden Moldau och besöka slottet och lite annat...

Här fortsätter resan