Före förrätten |
Klockan 18:30 har vi bord på La Degustation. Det kommer att bli mitt livs andra besök på en restaurang med Michelinstjärna. Restaurangen har en stjärna och är därför enligt Michelin värt ett besök. Efter att ha besökt Operakällaren i Stockholm hösten 2021 har jag mycket stora förväntningar.
Det hela börjar med att vi får in några små, låt oss kalla det kex, före förrätten. Kexen ligger på ett fat fyllt av vita stenar. Det är knapriga små kex för att komma igång och det är lite kul att de serverades på stenar. Vi beställer varsitt glas champagne till kexen.
Nu börjar den riktiga menyn som vi kommit för att äta. Vi kommer att bli serverade en femrättersmeny och det vinpaket som vi har beställt till middagen. Vi får ha bordet i två timmar.
Första rätten är något med ost och tryffel. Det det serveras något bubblande vin, som jag tror kan ha varit från Frankrike. Maten var intressant och jag tror inte jag ätit tryffel på det här sättet tidigare.
Ost och tryffel |
Öring, pepparrot och selleri |
Den tredje rätten som serveras passar mej utmärkt rent smakmässigt. Nu serveras anka med rödbetor och lakrits. Jag kände smaken av lakrits men är tveksam till var den fanns. Det röda vin som serveras till ankan är från en vingården Erich Machherndl i norra Österrike (strax söder om Tjeckien).
Dessert med hasselnötter |
Vinet som ser ut som öl |
Som fjärde rätt serveras oxfile och någon svampsås. På menyn står också något om "lard" (fett) men det vet jag inte vad det skulle ha varit. Nu får vi ett rött vin, åter igen från Tjeckien och vingården heter Milan Nestarec. Även den vingården ligger i sydöstra Tjeckien, inte alls långt från gränsen till Slovakien.