La Degustation, med en stjärna från Michelin

Före förrätten
Vi befinner oss i Prag och har tidigare under dagen tittat till slottet och Vituskatedralen, gått över Karlsbron och hemåt igen. Vi bor på hotell Maximilian och granne med restaurang La Degustation. 

Klockan 18:30 har vi bord på La Degustation. Det kommer att bli mitt livs andra besök på en restaurang med Michelinstjärna. Restaurangen har en stjärna och är därför enligt Michelin värt ett besök. Efter att ha besökt Operakällaren i Stockholm hösten 2021 har jag mycket stora förväntningar.

Det hela börjar med att vi får in några små, låt oss kalla det kex, före förrätten. Kexen ligger på ett fat fyllt av vita stenar. Det är knapriga små kex för att komma igång och det är lite kul att de serverades på stenar. Vi beställer varsitt glas champagne till kexen.

Nu börjar den riktiga menyn som vi kommit för att äta. Vi kommer att bli serverade en femrättersmeny och det vinpaket som vi har beställt till middagen. Vi får ha bordet i två timmar. 

Första rätten är något med ost och tryffel. Det det serveras något bubblande vin, som jag tror kan ha varit från Frankrike. Maten var intressant och jag tror inte jag ätit tryffel på det här sättet tidigare. 

Ost och tryffel
Öring, pepparrot och selleri

Som andra rätt serveras en stor fiskbit som ligger på en spegel av pepparrot och selleri. Till det serverades ett vitt vin från Tjeckien. Vingården heter Martin Vajčner och ligger i sydöstra Tjeckien, inte långt från gränsen till Österrike. Eftersom jag inte är bekant med viner från Tjeckien så känns det jättespännande att få prova.  

Någon av vinerna som serverades till de två första rätterna var väldigt speciellt. Det var ett vin men i glaset ser det ut som att det är en öl. Mycket märkligt och helt nytt för oss.

Anka, rödbetor och lakrits
Oxfilé och svampsås

Den tredje rätten som serveras passar mej utmärkt rent smakmässigt. Nu serveras anka med rödbetor och lakrits. Jag kände smaken av lakrits men är tveksam till var den fanns. Det röda vin som serveras till ankan är från en vingården Erich Machherndl i norra Österrike (strax söder om Tjeckien). 

Dessert med hasselnötter
Vinet som ser ut som öl

Som fjärde rätt serveras oxfile och någon svampsås. På menyn står också något om "lard" (fett) men det vet jag inte vad det skulle ha varit. Nu får vi ett rött vin, åter igen från Tjeckien och vingården heter Milan Nestarec. Även den vingården ligger i sydöstra Tjeckien, inte alls långt från gränsen till Slovakien. 

Nu har vi bara desserten kvar och den består av någon gräddig boll med hasselnötter och salt. Till desserten serveras någon slags äppelcider som tillverkas i Tjeckien, Patience 2020 Utopia. Efter desserten serveras ytterligare någon dessert som inte finns med på meny, men efter det tar middagen slut för vår del. 

Entrén till La Degustation
Menyn

Middagen på La Degustation har varit jättelyckad och vi har fått jättebra service, intressant mat och intressanta drycker. Har ännu en gång förstått att besöker man en stjärnkrog gör man det för att köpa sej en upplevelse. I morgon fortsätter vi att upptäcka Prag.