Sightseeing i Male var ett bra beslut, Maldiverna

Hamnen bredvid Republic Square
Vi befinner oss i Male, Maldivernas huvudstad. Vi har varit på ön Kuredu i sju nätter och nu är vi på väg hemåt. Vi har några timmar över innan planet hemåt, via Dubai, ska lyfta så vi passar på att besöka även Male. 

Vi har just besökt fiskmarknaden och grönsaksmarknaden. Nu fortsätter promenaden in i staden. Jag har planerat en kortare promenad i området. För att komma dit vi ska går vi fram till Republic Square, där svänger vi höger. 

På gatan vi kommer till har ett flertal souvenirbutiker. Vi stannar och shoppar lite i några av dem. Ute på gatan igen fortsätter vi gatan vi svängt in på och den leder oss till Maldivernas Nationalmuseum. 

Nationalmuseum är sevärt enligt de som har besökt platsen, men vi väljer bort det för att hinna se lite mer innan vi måste ta oss tillbaka till flygplatsen. Vi fortsätter istället fram till Sultan Park.

Sultan Park visade sej vara en populär plats med massor av människor, både inhemska och några turister. Det är en grön och fin park, fullt med bänkar, lite speciella gungor och en stor fontän. Fontänen leker i olika formationer och färger. Lite kul att titta på en stund. Det fanns lite andra aktiviteter också men vi tittade inget närmare på det heller, av samma anledning. Vi vill hinna se mycket på kort tid.

Fontän i Sultan Park


Oscar i Sultan Park


Minaret vid Islamskt Center

Minnesmärke från ett statskuppsförsök



Lite längre bort i parken finns Winter Park, en anläggning med snö och is.  Så klart är det spännande för lokalbefolkningen som aldrig sett varken snö eller is. Det låter lite coolt och hade varit  kul att titta till den men den var tillfälligt stängd.

När vi lämnat parken står vi vid Victory Monument. Victory Monument är ett minne av de människor som dödades i ett försök till statskupp 1988. Ett hundratal personer försökte avsätta presidenten och cirka 20 personer avled på platsen (så har vi uppfattat det). Strax bredvid Victory Monument finns ett islamistisk center och en minaret. 

Vi fortsätter samma gata som vi gått hela vägen från parken tills vi  kommer till Huskuru Miskiiy (fredagsmoskén). Huskuru Miskiiy är Maldivernas äldsta moské och den byggdes redan på 1600-talet. Vid ingången till gården där moskén ligger finns en vit och blåmålad minaret och inne på gården finns gravar, även de från 1600-talet. Alla gravarna är i grå sten, några spetsiga och andra runda. 

Islamiskt center

Huskuru Miskiijy - från 1600-talet

Vi har alla shorts på oss och förväntar oss inte att få komma in i moskén, men det får vi. Utan omständigheter blir vi erbjudna saronger för att skyla våra ben och jag får även en schalett för att skyla håret. Det är en liten moské som invändigt går i färgerna vit, brun och svart. Vi kommer in i ett större rum och vid sidan om det stora rummet finns två rum för böner.  

Vi lämnar tillbaka saronger och schalett och går ut på gatan igen. Jag är fortfarande mest fascinerad över att de sevärdheter vi ska se bara radar upp sej längs gatan vi går. Det är verkligen ingen lång sträcka vi har gott.

I stort sätt mitt emot moskén vi just har besökt ligger president palatset, Muliaage Palace. Vi tittar in genom stängda grindar och ser en liten gräsmatta. Bortom gräsmattan finns ingen stor pampig byggnad som man kan förvänta sej utan en väldigt liten, fin och färggrann byggnad. 

Minaret utanför Huskuru Miskiijy

Presidentpalatset, Muliaage Palace



Då är vi klara med vår sightseeing i Male. Vi går tillbaka till Republic Square, som verkar vara platsen där man enklast kan få en taxibil. Jodå, taxibilar finns det och massor av människor som behöver en taxibil. Slutligen är det ändå en privat chaufför som förbarmar sej över oss turister och kör oss till flygplatsen. Vi betalade 6 USD till staden och får betala 15 USD för att resa tillbaka. Sånt som händer!

Att besöka Male några timmar på eftermiddagen innan flyger hemåt går var ett jättebra beslut. Det är jätteroligt att få ha sett lite av det vanliga Maldiverna också. Vi är verkligen jättenöjda.

Sammanfattning av resan till Maldiverna