Miniature Kingdom i Kungsör

Sjöbodar i Hudiksvall
och Höga Kusten bron
Vi ska resa från Täby där vi bor till Mariestad. Närmaste vägen är att köra motorväg hela vägen via Västerås, Arboga, Örebro och så vidare. Att åka via Kungsör är en omväg på cirka 40 minuter men just idag har vi valt att göra precis den omvägen.

Vi har aldrig varit i Kungsör men anledningen är att i Kungsör finns Miniature Kingdom. Här kan du se stora delar av Sverige i miniatyrformat. De som skapat den här sevärdheten började med att göra miniatyrer av platser i Norrland. Sen har de jobbat sej söderut. Just nu håller de på att bygga Örebro och Wadköping. 

Jag hoppas verkligen att engagemanget fortsätter så vi en dag kan se hela Sverige på en resa till Kungsör. Jag skriver engagemang för vilket engagemang o. Det är så detaljrikt och så imponerande. Vi hade kunnat gå omkring här i flera timmar och bara titta på alla små detaljer. 

Om vi börjar i norra Sverige och går söderut så hittar vi bland annat Höga kusten bron, Piteå havsbad, LKAB, Malmbanan, Åreskutan, sjöbodar i Hudiksvall, Vasaloppet, Dalahästen, Gävlebocken (som även brann var tjugonde minut), Skrapan i Västerås, Västerås domkyrka, Globen, Sergels torg, Kaknästornet, Slottet i Örebro, Eskilstuna, Köping och så klart några platser i Kungsör. Att är så himla coolt att det är verkligen sevärt.

Åreskutan
Vasaloppen, Dalahästen
och Falu Koppargruva





Steam hotell i Västerås
Gävlebocken (brann var 20:e minut)


Mellan alla platser och byggnader finns tågbanor där tågen åker runt och det finns bilvägar där exempelvis lastbilar kommer åkande ibland. Det fanns tydligen även flygplan i taket, men de missade jag.

Vad det mer finns så finns små människor och till och med kändisar som Anders Tegnell, GW Persson, Abba, Yvonne Ryding, Kent och en hel del andra. Det är bara så himla fascinerande och coolt. På vissa platser finns det knappar man kan trycka på så att saker rör sej. 

Här är deras egen hemsida: https://miniaturekingdom.se/

Stockhkolms statshus, i 
bakgrunden även Kaknästornet

Här har ABBA landat - Arrival


Mannen med rödbrun tröja
är Anders Tegnell
Vem har gått här och förstört
GW Person finns med för att lösa gåtan


Vi var på Miniature Kingdom kanske en timme men det hade lätt gått att vara där längre. Vi hade ju målet inställt på Mariestad och innan dess ville vi även äta lunch någonstans. 

Miniature Kingdom var en helt fantastisk sevärdhet som absolut är värd en omväg på 40 minuter. Jag rekommenderar varenda kotte som rör sej runt Kungsör att en dag välja att åka dit och besöka Miniature Kingdom. Jag tror att både gamla och unga faktiskt gillar det här.

Här fortsätter resan