Hälsingegård Erik-Anders, ett världsarv

Framme vid världsarvet
Vi är ute på årets resa i Sverige och vi har sovit i Söderhamn två nätter. Idag har vi börjat med att besöka Sveriges Fiskargubbemuseum, en lite kul grej. Nu är tanken att vi ska besöka tre Hälsningegårdar, men riktigt så blir det inte.

När vi lämnar Sveriges Fiskargubbemuseum har vi bara några kilometer till Hälsingegård Erik-Anders. Det finns sju hälsingegårdar som år 2012 blev utvalda att vara ett UNESCO Världsarv och Erik-Anders är en av dem. 

När vi kommer fram börjar vi med att besöka souvenirbutiken. Här inne köper man biljetter så att man får gå in i Hälsingegården och titta. Sen går vi mot huset som är den stora sevärdheten. Det finns guidade turer men vi väljer att gå runt i huset på egen hand.

Gården byggdes 1820 och inredningen i huset är från tiden 1850-1950. Det fanns några gamla saker som jag kände igen från min barndom. Bland annat fanns en gammal symaskin av samma märke som den min mormor hade i sommarstugan. Det som är fint är också tapeter som väl måste vara hur gamla som helst. Erik-Anders gården har två våningar med många olika rum. 

På övervåningen finns en stor festsal. Vad jag förstått så är det just festsalen som är en av de mest betydelsefulla rummen i Hälsingegårdarna. Vi går igenom alla rummen och avslutar vår tur i just festsalen. Går sen runt lite på tomten och hittar även en liten lekstuga som är Hälsingegård. 

Fina gamla tapeter

Typ matsal från gamla tider



En gammal symaskin
Den stora festsalen på övervåningen

På väg till den andra Hälsningegården kör vi längs Florsjön. Sjön ligger spegelblank och det är så vackert. Både Janne och jag tycker att det är så vackert att vi stannar bilen en stund bara för att få kliva ut bilen och fotografera. Tyvärr blir bilder inte alltid lika fina som verkligheten.

Den andra Hälsingegården heter Sörböle (ej världsarv). Gården visar sej vara stängd, men vi träffar de som driver gården och får veta att man behöver boka visningar. Vi behöver ingen visning så vi går bara ett varv runt huset istället. 

Hälsingegård Erik-Anders - ett världsarv

Hälsingegård för de små

Florsjön ligger spegelblank
Sörböle hälsingegård (ej världsarv)

Vi är som sagt på väg till den tredje Hälsingegården. Den fanns på Google Maps, men den finns inte i verkligheten. Jag skickar för första gången i livet en kommentar till Google Maps och talar om  att Hälsingegården inte ligger där. Den försvinner strax därefter från Google Maps. Fascinerande tycker jag. 

Vi struntar bara i gården och kör vidare, runt hela Florsjön. Kör in lite snabbt vid en camping för att kolla en badplats men vi väljer bort att bada för vi ser inte badplatsen från parkeringen. Istället kör vi tillbaka till centrala Söderhamn. Vi går in i en matbutik och köper mat, kör sen till havet och sätter oss där och äter.

Här fortsätter resan