Ulrica Elenonora kyrka i Söderhamn

Ulrica Eleonora kyrka
Vi befinner oss i Söderhamn och idag har vi besökt Sveriges Fiskargubbemuseum och två stycken Hälsingegårdar. Lunchen ät vi vid havet. Vi körde till Kanonholmens restaurang. Restaurangen var stängd så vi tog oss friheten att sitta vid deras bord alldeles vid havet och äta maten som vi köpt med oss från ICA. Det blev toppen.

Vi bor på Prästgårdens Hotell & Restaurang, ett jättetrevligt och mysigt hotell som vi kan rekommendera till alla som har vägarna förbi Söderhamn. Alldeles bredvid Prästgården ligger Ulrica Eleonora kyrka. 

När vi kommer tillbaka till hotellet passar vi på att besöka kyrkan. Kyrkan är röd eller mörkt rosa och jättefin när man ser den utifrån. Den är ganska låg för att vara en kyrka och typ fyrkantig (ej rektangulär).

Kyrkan byggdes på 1600-talet och har fått sitt namn efter Ulrica Eleonora (den äldre) från Danmark. Ulrica Eleonora var dansk prinsessa och år 1680 gifte hon sej med Karl XI. Som fru till den svenske kungen blev hon drottning av Sverige. Intressant! Här  kan du läsa mer om drottningen Mer om drottning Ulrica Eleonora

Runt kyrkan har man planterat blommor som matchar till den röda kyrkan och kyrkogården blir därför väldigt fin. 

Fönstermålning i kyrkan

Kyrkan invändigt

Kyrkan är öppen nu, och det visste vi, så vi hade planerat att gå in och titta. Kyrkan är vit och fin och ganska enkel invändigt. Vad jag främst lägger märke till är fönstren som har fina målningar. Besöket är snart avklarat.

Vi tar en sista promenad genom staden, genom Birger Forsells park, genom en blommande Rådhuspark med Nathan Söderblom och de färgglada stolarna, runt rådhuset, över Rådhustorget och fram till planeten Neptunus (som står innanför stängsel på grund av någon renovering av området). Globen i Stockholm motsvarar solen och här i Söderhamn finns Neptunus. Får skriva ett inlägg om det någon gång. 

Birger Forsell

Nathan Söderblom

Birger Forsell och Nathan Söderblom, är båda präster och födda i Söderhamn och de har varit betydelsefulla. Vad de gjort för världen läser man enklast på respektive bild.

Sitter en stund på restaurang Krysset mitt emot ICA för att slå ihjäl lite tid. Vi avslutar den sista promenaden i Söderhamn med att äta middag på en korvkiosk nere vid ån. Jag äter köttbullar och potatismos och det blir bra det. 

I morgon börjar vi resa hemåt igen, men först ska vi stanna till i Gävle och besöka Mackmyra.

Här fortsätter resan