Mackmyra Whiskyby i Gävle

Torn med whiskydestilleri
När vi vaknar idag befinner vi oss i Söderhamn på Prästgårdens Hotell & Restaurang. Vi har sovit här tre nätter nu och idag ska vi köra till Gävle. Vi ska besöka Mackmyra Whiskyby.

När vi körde norrut för att komma till Söderhamn körde vi småvägar för att se något nytt. Det tar cirka en timme att köra motorväg från Söderhamn till Gävle så idag väljer vi motorvägen för att vara lite effektiva.

Vi tar det lugnt på morgon och kör vi väg strax efter 11:00. Strax innan 12:30 är vi framme på hotellet men vårt rum är inte klart. Bilen få vi i alla fall parkera på en plats för natten, en parkering som tillhör hotellet. 

Klockan 14:00 ska vi vara på Mackmyra. Vi går ut på stan i centrala Gävle och äter en snabb lunch. Det blir kebab på Istanbul Döner.

Vi har berättat för receptionen att vi ska till Mackmyra Whiskyby så de har förbeställt en taxi till oss. Den ska komma 13:30. Det är ingen lång taxiresa, minns inte exakt men vi betalar några hundra, ett rimligt pris för en taxiresa.

Framme vid Mackmyra visar det sej att vår visning börjar 14:15. Vi får lite tid över och till vår stora glädje finns här både restaurang och bar. De serverar öl som i alla fall jag tycker är roliga. Gefle Bryggeri har en ljus lager som heter Bock: I’m on fire, den beställer jag. Haha! Janne väljer En jädra IPA, men där är jag osäker på bryggeriets namn.

En jädra IPA och
Bock I´m on fire
Restaurang och bar vid Mackmyra




Klockan 14:15 samlas den grupp, på cirka 10-12 personer, som ska på samma visning som vi. En av personer är engelsktalande så efter att gruppen godkänt så blir hela visningen på engelska. 

Vi åker hissen högst upp i det torn där hela processen att göra Mackmyra börjar. Jag är inte rätt person att berätta om processen, men kan säga att Mackmyra är ganska unika med att tillverkningen sker horisontellt.

Tillverkningen börjar högst upp i tornet och för varje våning nedåt sker nya saker med den blivande whiskyn. Vi går trapporna nedåt, en våning i taget, och får berättat för oss vad som sker vid tillverkningen.

Inne på Destilleriet
Inne på Destilleriet


Inne på Destilleriet
Inne på Desilleriet

Längst ner i tornet får vi lukta på tre olika varianter av vad som kommit fram genom processen. Nu ska det väl vad jag förstått bara lagras på olika fat, tills det blir klart att dricka.

För er som bor i Stockholmsområdet kan nämnas att bland annat på Fjäderholmarna i Stockholms Skärgård finns tunnor med Mackmyra som man kan köpa hela eller delar av. Naturligtvis finns det på fler ställen i världen, men jag minns de inte.

Beroende på vilken typ av tunna, vilket trä tunnan är tillverkad av, där whiskyn lagras kommer den att få olika smak (enkelt förklarat). Det finns flera olika smaker och det finns olika alkoholhalter också som väl bror på något annat än tunnan.

Olika sorters tunnor
Vi provsmakade tre sorters Mackmyra



Efter visningen har alla i gruppen köpt till en provsmakning. Vi får smaka tre olika sorter och de hade alla lagrats på olika fat, fått olika smaker, färger och alkoholhalt. Bara en av de vi fick smaka finns på Systemet. 

Efter visningen blir vi hänvisade till baren om vi vill smaka mer. I baren finns många olika sorters Mackmyra, men det tråkiga är att baren har stängt. Restaurangen var stängd och då får se inte ha baren öppen. Så några fler smakprov här blir det inte. 

Vi ringde taxi istället och tog oss tillbaka till centrala Gävle. Nu får vi checka in på vårt rum. Hotellet vi har valt heter Clarion Hotell Winn. 

Janne på Erlandssons Veranda
Sista glaset i hotellets bar

På kvällen äter vi middag på en asiatisk restaurang, Österns Pärla. Mitt på torget upptäcker vi Brända Bocken, ett kul namn på en restaurang/bar i staden Gävle. Här tar vi en öl utomhus i solen. Vi hittar senare Erlandssons Veranda ett trevligt ställe på Rådhustorget. Tillbaka på hotellet hittar vi in i baren och avslutat med ett glas, Mackmyra Whisky så klart - Mackmyra Reserve.

En trevlig dag har det varit och vi har upplevt lite nya saker i livet. I morgon ska vi titta på vad som finns att göra som turist i Gävle stad.